Първи стъпки в спешната помощ по въздух (СНИМКИ)

Курсанти от специалност „Военен лекар” посетиха Специализирания отряд „Въздушно наблюдение” на ГД „Гранична полиция”-Враждебна и се запознаха със системата за спешна помощ по въздух (HEMS), авиационния оператор и медицинските екипи, участващи в спасителните операции, съобщават от ВМА. 

Това занятие е елемент от тяхната подготовка по авиационна медицина, която всеки военен лекар трябва да е преминал, коментира проф. Любомир Алексиев, ръководител на Катедра „Авиационна и морска медицина”.

Той представи пред бъдещите лекари под пагон перспективите за развитие пред HEMS и подчерта предимствата на „въздушната линейка”: скорост, достъп и качествено обслужване.

Курсантите, които в момента са на летен стаж във ВМА, видяха на живо подготовката на екипа за поредната мисия за транспортиране на пациент от страната в лечебно заведение в София. 

"Това е първият такъв хеликоптер в България – те надникнаха в него, запознаха се с характеристиките му. Показахме им картата и базите, които предстои да се изградят в страната. Влязоха и в координационния център на „България Хели Мед Сървиз”, поясни проф. Алексиев. 

В рамките на занятието бъдещите военни лекари се срещнаха и с д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев", който сподели своя опит и спецификите при транспортирането по въздух на деца.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"