Първите 1500 севернокорейски войници вече са в Русия, потвърди южнокорейското разузнаване

Пхенян праща 10-хиляден контингент в помощ на Москва във войната й с Украйна

Южнокорейското разузнаване потвърди, че Северна Корея е решила да изпрати няколкохиляден военен контингент в помощ на руската армия във войната срещу Украйна.

Ще бъдат изпратени общо 10 000 войници, включително специални части, съобщи държавната информационна агенция Yonhap (Йонхап), позовавайки се на информация от NIS (Националната разузнавателна служба).

Мобилизацията на войските вече е започнала, а първите севернокорейски военни вече са пристигнали на руска територия.

Според NIS приблизително 1500 са били транспортирани до Владивосток. по време на първата фаза, с помощта на четири десантни кораба-амфибии и три ескортни кораба, собственост на Русия. Това е станали между 8 и 13 октомври. 

Тази снимка, предоставена от Националната разузнавателна служба на Южна Корея на 18 октомври 2024 г., показва скорошни сателитни изображения на руски кораб, напускащ севернокорейското пристанище Наджин със севернокорейски оръжия, насочени към Русия.

Южнокорейската разузнавателна служба посочва, че разположените в Русия севернокорейски войници са получили руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи за самоличност, и допълва, че те са дислоцирани в руски военни бази във Владивосток, Усурийск, Хабаровск и Благовешченск, където преминават обучение, което да ги подготви за изпращане в зони на бойни действия.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол свика извънредна среща във връзка със сигурността с ключови представители на разузнаването, военните и служители от националната сигурност, за да обсъди участието на севернокорейските войски във войната на Русия срещу Украйна, информира още Йонхап.

"Участниците се обединиха около мнението, че сегашната ситуация, при която сближаването на Русия и Северна Корея премина отвъд прехвърлянето на военни доставки до реалното изпращане на войски, представлява сериозна заплаха за сигурността не само на нашата страна, но и на международната общност", се казва още в съобщението.

Междувременно, руски и украински източници в Телеграм публикуваха видеа, на които, както се твърди, се виждат част от пристигналите севернокорейци. Според информацията, кадрите са от полигона в Сергеевка, Приморски край на руския Далечен Изток.

Москва и Пхенян наскоро изградиха по-тесни връзки, като президентът Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха нов договор за партньорство, който включва клауза за взаимна отбрана по време на срещата им на върха в Пхенян през юни.

В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски цитира доклади на украинското разузнаване, които показват, че севернокорейски военен персонал вече е разположен в окупираните от Русия украински територии.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"