Първите винаги се помнят

Първите винаги се помнят! Неписано правило е. България има една европейска титла при жените от 1981 година. Почти половин век по-късно отново сме на върха на Стария континент. Отборът ни под 18 години записа със златни букви имената си в аналите на волейбола ни. Антоанета Зетова беше велика състезателка. Сега вече е и страхотен треньор, за което говори работата и с тези деца, някои ненавършили и 15 години.
Българките бяха меко казано като валяк на турнира в Гърция и Румъния. В груповата фаза шест победи и една загуба. Поражението дойде в последния двубой – 2:3 срещу Унгария. Повече въпрос на отпускане.
Полуфиналът с Италия не бе за хора със слаби сърца. А за момичета с лъвски. Именно отборът на Зетова пречупи прокобата срещу „скуадра адзура“, която ни преследва от години. Мачът изглеждаше загубен в тайбрека – 10:14. Не и за този български отбор. Финалът срещу Белгия беше демонстрация на класа и мощ – 3:0.
Любо Ганев, президентът на федерацията, се разплака в залата. С последната точка първи му се обади Александър Боричич, босът на европейската конфедерация CEV. Любо едва сдържаше емоциите, когато трябваше да сложи златния медал на вратовете на момичетата.
Три българки влязоха в идеалния тим на Евро 2024 - Дарина Нанева, Калина Венева и Димана Иванова заслужиха да са сред най-добрите. А Иванова не само е разпределител №1, но и играч на първенството. От раждането си състезателката на ЦСКА е закърмена с волейбол. Майка й Венера е бивш кадър на „Локомотив“ (Сф), а голямата й сестра Емилета сега е част от женския национален тим, воден от Лоренцо Мичели. Волейболна кръв тече също във вените на Симона Иванова, Венева, Жекова, Парапунова... Явно доказателство, че това е колективен спорт №1 на България и се предава от поколение на поколение.
„Безкрайно съм щастлив – възклика Любо Ганев след края на награждаването. - Това е огромен успех на българския волейбол. И най-важното – на неговото бъдеще. Много от тези момичета са далеч от 18-ата си годишнина, но играят на ниво елитни състезателки при жените.  Сигурен съм, че тепърва ще ни носят много радост с успехите си. За мен не беше просто чест да им сложа златните медали. Беше чувство, което не съм изпитвал от времето ми като волейболист. Когато станах президент на федерацията, моята най-голяма цел беше да работим с младите. Знам, че това е единственият начин да успеем и времето го показва.“
Безспорен факт! В последните години български отбори на подрастващи при мъжете станаха втори в Еврпа и трети в света. От школите ни изгряха звезди като братята Александър и Симеон Николови, Георги Татаров, а сега Димана Иванова и компания. Стратегията на Ганев и колегите му от управителния съвет е да се дават възможно най-добрите условия за най-малките, както и да няма различие на приоритети и условия при жените и мъжете. Всички заслужават най-доброто.
Героините на България бяха чествани по възможно най-добрия начин в неделя. След дългия път с автобус от румънския град Блаш, който ще остане завинаги в нашата волейболна история, те отидоха на мача България – Финландия от европейското първенство за мъже под 18 години в София. Фенове се събраха да аплодират треньорката Антонина Зетова и нейните момичета, които тепърва трябва да носят слава волейбола ни.
От Берлин преди финала на Евро 2024 най-голямата фигура в спорта ни Христо Стоичков първи поздрави героините. „България европейски шампион! Колко хубаво звучи – написа Кавалерът на „Златната топка“ в официалния профил на своя бранд във фейсбук. - Още по-хубаво е, че е факт! Браво на моя огромен приятел във всичко Любо Ганев! Браво на тези прекрасни момичета! България се гордее с вас!“
Браво, лъвици! Две седмици преди старта на Олимпиадата в Париж вие показахте, че българският спорт е жив!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"