Първите изтребители Ф-16 пристигнаха в Украйна, съобщи Bloomberg

Повече от година след като Съединените щати се съгласиха да прехвърлят изтребители Ф-16 на Украйна, първите самолети пристигнаха на нейна територия, съобщи Bloomberg в сряда, позовавайки се на източници.

„Запознати казаха при условие за анонимност, че крайният срок за доставка на тези бойни самолети, произведени в САЩ, е бил в края на юли и графикът е бил спазен“, съобщава агенцията.

Източници уточниха, че в Украйна са доставени малък брой изтребители. Също така не е ясно дали украинските пилоти, обучени в западни страни да управляват Ф-16, ще могат незабавно да започнат да ги пилотират.

Украинските лидери отдавна поискаха тези самолети от западните страни, но президентът Джо Байдън даде съгласието си едва през май 2023 г. Четири европейски държави - Холандия, Дания, Норвегия и Белгия - се съгласиха да доставят изтребителите: общо трябва да има около 80 от тях , но процесът ще се разтегне през тази и следващите години.

Въоръжението за F-16 ще бъде предоставено от САЩ: това ще бъдат ракети въздух-земя, два типа бомби и два вида ракети въздух-въздух. Това ще бъде достатъчно, за да отговори на непосредствените нужди на Украйна, каза американски служител пред WSJ.

А високопоставен представител на западното разузнаване каза пред вестника, че интегрирането на F-16 в украинските военновъздушни сили ще отнеме известно време и може да минат месеци, преди да окажат забележимо въздействие върху военните усилия. „Първото нещо, за което бих се тревожил, ако бях на мястото на руснаците, са ударните хеликоптери и подобни неща“, каза той.

Военният експерт на Defense Express Иван Киричевски отбелязва, че Ф-16 все още няма да имат оръжия с голям обсег , но дори и в този случай те ще направят възможно повишаването на ефективността на ударите срещу руснаците на фронта.

Пристигането на F-16 няма да реши всички проблеми, казва генерал-майор Ролф Воланд, командващ Кралските норвежки военновъздушни сили: "Но разполагайки с F-16 с далекобойно оръжие, е възможно да отблъснем руските ВВС и това е най-важното".

Ф-16 е американски многоцелеви лек изтребител от четвърто поколение, в експлоатация от 1978 г. Смята се за най-популярния изтребител от четвърто поколение, като общо са построени повече от 4,6 хиляди самолета. Той е на въоръжение в 25 държави и се използва активно в операцията на НАТО срещу Югославия и конфликтите в Близкия изток.

Максимална скорост - 2178 км/ч на височина 12,2 хил. м, таван на полета - 18,5 хил. м. Способен да носи ракети въздух-въздух и въздух-земя, регулируеми и свободнопадащи бомби.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"