Първите лодки на регатата ТИД акостираха край Ново село

Десетки участници  в най-голямата туристическа дунавска регата в света ТИД 2022 акостираха днес на българския бряг край видинското Ново село на километър 833 на Дунава. Регатата стартира на 26 юни от германския град Инголщад и преминава през Германия, Австрия, Словения, Унгария, Сърбия, Хърватска, България и Румъния като участниците в нея, които са от много националности, изминават 2 500 километра за 74 дни. Регатата се провежда от още от далечната 1956 година.

Първите лодки пристигнаха днес около обяд. До края на деня на брега имаше вече около 50-тина каякари, които разпънаха палатки близо до пристанищния кей. За разтуха на изморените от дългия преход туристи бе предвидена и фолклорна програма.

Регатата утре ще отплава от към Видин, където палатки край крепостта "Баба Вида" ще бъдат разпънати палатките. По време на почивния си ден в понеделник в крайдунавския град участниците ще се запознаят с местните исторически забележителности. Разстоянието, което ще се измине с лодките от Ново село до Силистра е 504 км, като крайната дестинация е Силистра.

До навлизане в български води, в различните етапи на прехода са участвали над 200 водни туристи от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, уточниха организаторите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Огнян Стоенелов

Този уебсайт използва "бисквитки"