Първите френския изтребители "Мираж" пристигат в Украйна в началото на 2025 г.

Доставката на френски изтребители "Мираж 2000" за Украйна е планирана за първото четиримесечие на идната година.

Това заяви министърът на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню в интервю за френския в. "Сюд уест", предаде БТА.

"Мираж 2000" ще лети в Украйна в рамките на първото четиримесечие на 2025 година", заяви Люкорню. По думите му най-важната фаза от текущото обучение на украински пилоти и механици е във френския град Нанси.

Освен това той припомни, че от изтребителите "Мираж 2000" ще могат да се изстрелват ракети въздух-въздух и въздух-земя и ще бъдат оборудвани със защита срещу електронна военна намеса.

Самолетите, които трябва да бъдат доставени в Украйна, ще бъдат приспособени за огън по наземни цели. По начало "Мираж 2000-5Ф" е конструиран за стрелба с ракети въздух-въздух, не въздух-земя.

Президентът на Франция Емануел Макрон обяви на 6 юни предстоящото прехвърляне в Украйна на неопределен брой изтребители "Мираж" и обучение на украински пилоти във Франция.

"Мираж"-ите имат гнезда за крилати ракети SCALP (еквивалент на британските "Storm shadow"), каквито вече са на въоръжение в украинските ВВС. Украйна използва за изстрелване на тези ракети и модифицирани за целта изтребители Су-24М.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"