Първолаците във Видинско през новата учебна година са едва 535

Във Видин очакват Българският патриарх Даниил да откри учебната година в ППМГ „Антим I“ и в частното начално училище „Митрополит Неофит Видински“ към видинска митрополия

Прага на родното училище във Видинска област за първи път ще прекрачат в новата учебна година 535 първокласника. Във всичките 31 учебни заведения в областта учениците от първи до 12 клас, които ще се обучават са 6 573, съобщи за „Труд“ Веселка Асенова, началник на РУО-Видин.

През новата учебна година във Видин ще отвори врати и първото частно начално училище в региона, което ще носи името „Митрополит Неофит Видински“. Шест са записалите се до момента ученика- четирима първолаци и две деца в
подготвителна група, каза директорката на училището Лилия Ангелова.

Училището се помещава в сградата на т. нар. Епархийско училище в дунавския град. Тя е построена през 1926 г. с дарения на видински фабрикант Тома Лозанов и Видинския митрополит Неофит. Сградата е част от митрополитския комплекс във Видин и в годините в нея се помещавало епархийско девическо училище, Пионерски дом, Център за хора с увреждания, провеждали са се занимания на неделното училище към Видинска митрополия.

Инициативата за частното школо е на Видинска митрополия и лично на видинския митрополит, днес български патриарх Даниил и е регистрирано на името на Фондация "Частно начално училище митрополит Неофит Видински". Фондацията се ръководи от адвокат Симо Симеонов, който е и член на Епархийския съвет.

През учебната 2024/2025 г. училището e приело деца за четвърта предучилищна група и ученици в първи клас. Трима са учителите в частното школо, за първокласниците, подготвителната група и занималнята. Вероучение ще преподава богослов. Освен задължителната програма на МОН в училището, с благословията на българският патриарх Даниил, допълнително един час седмично ще се изучава религия, по два часа допълнително -математика и английски език.

Вероучение ще се изучава по лицензираните от МОН учебници по богословие. Всички преподаватели ще се стремят към осъществяването на идеала за модерно образование, съчетаващо най-добрите съвременни постижения и практики с традиционната за българското училище православна духовност, уточняват от школото.

За новата учебна година е направен ремонт на двете класни стаи, има ново обзавеждане, школото разполага с физкултурен салон и актова зала. Извършва се ремонт в мазето, където ще се помещават лекарския кабинет и столовата за хранене.

Училището има акредитация от МОН, дипломите, издавани от него, са напълно легални. Таксата в частното църковно училище ще е 100 лв. на месец, но през първата година, обучението в него ще е безплатно. Директорката обяви, че първа учебна година в частното начално училище е безплатна и е жест към родителите, които проявяват смелост да запишат децата си да се обучават в него.

Видинското частно училище е второто подобно след действащото към Ловчанска митрополия. И във Видин, и в Ловеч няма други частни училища. И двете начални училища са създадени по инициатива на съответните митрополити и функционират с
частно финансиране.

Няма публична информация кой и как подкрепя тези училища. Ловчанска и Видинска митрополия едва ли могат да вложат сериозни парични потоци за поддръжката на частни училища. В църковните среди от години има спекулации откъде набират средства тези частни училища.

Родители и общественици са категорични, че при налична официална финансовата информация за функционирането на тези училища ще се повиши доверието на обществеността към тях.

Българският патриарх Даниил, който е и Софийски митрополит и изпълняващ длъжността Видински, ще открие новата учебна 2024/2025 година в две училища във Видин.

На 16 септември в 9 часа Негово светейшество ще участва в откриването на учебната година в природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“, където се обучават 466 ученика от пети до 12 клас, от тях петокласниците са 26. Българският патриарх Даниил от три години е член на училищното настоятелство на гимназията.

От 11 часа Негово светейшество ще направи водосвет и ще откри първото частно начално училище „ Митрополит Неофит Видински“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"