Доктор Михаела Билич каза защо картофите не са зеленчук, който трябва да се избягва и какви са възможностите за хранене, които имаме по време на постите.
"Картофите вече не трябва да се оставят в ъгъла. Мисля, че когато се появиха коланите за отслабване, те бяха на границата между растителен и продукт нишесте. Тогава, не намирайки добре мястото си, пържените картофи бяха притиснати в ъгъла. Защото имат нишесте. Трябва да знаем, че това нишесте означава бавно усвояваща се глюкоза, която тялото ни изразходва по време на движение. Всички клетки функционират с тази глюкоза. Зависи от количеството. Имаме много вариации на картофи, които напълно променят калоричното им съдържание. Пресните сурови картофи съдържат вода, нишесте, много малко калий, малко минерали и витамин С", обясни д-р Билич в ефира на PRO TV. Витамин С, когато го обработим термично, лесно се унищожава.
"Много е важно да не оставаме гладни по време на пости", посочи тя. "Особено важно е за тези, които работят тежък физически труд и за децата. Това е сърдечен зеленчук, приятелски зеленчук. Не придава киселинност. Много хора, особено по време на пост, когато ядат много зеленчуци, имат храносмилателен дискомфорт. Е, картофът неутрализира. Той е като тампон. Във всяка храна, която слагаме картофи, те балансират нещата", обясни д-р Билич.
От друга страна, същият буфер за киселинност е гъба за мазнина. В момента, в който го сложим в контакт с мазнината, картофът я попива точно като гъба.
В момента, в който го поставим в контакт с маслото, той ще поеме всичко. Картофът се превръща в калорична бомба в момента, в който се изпържи. От 70 калории на 100 грама се стига до 300 или дори 450 калории. Ако се комбинира с майонеза, естествено, се добавят още калории.
Гликемичният индекс намалява, когато брашното се смеси с мазнината. Тоест, колкото и да е парадоксално, обикновен варен картоф без мазнина или картофено пюре, което има много малко мазнини, има огромен гликемичен индекс. Пържените картофи, които имат много масло, имат нисък гликемичен индекс, защото маслото по някакъв начин предотвратява това бързо усвояване на глюкозата.
Няма проблем, ако вземете замразени картофи
"Много хора избягват замразените зеленчуци и картофи. Това не означава, че има паста, която след това е преформатирана. Това са картофи, които са обелени, замразени са и така част от нишестето кристализира. А в големите ресторанти картофът първо се запържва малко, замразява се и след това при второто пържене ще поеме по-малко масло и ще стане хрупкав. Замразените картофи също се напръскват с малко олио и ако ги слагате във фурната например, не е нужно да ги пържите в тигана", обясни тя.
Колко калории има в пържените картофи?
Пържените картофи са едно от най-обичаните ястия, като често се консумират по време на пости, като се пържат в растително масло.
Те имат различно съдържание на калории в зависимост от метода на готвене и количеството използвана мазнина. Като цяло 100 грама пържени картофи съдържат между 200 и 300 калории, но тази стойност може да се увеличи, ако се пържат в големи количества олио или мас.
Въпреки че звучи просто, има няколко трика, за да получите идеално хрупкави пържени картофи отвън и меки отвътре. Освен това картофите са универсална храна, от която могат да се приготвят различни ястия, като печени, варени, чипс или картофено пюре.
Правилното съхранение на картофите е важно за запазване на тяхната свежест. Те трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и добре проветриво място, далеч от хладилника, за да се предотврати превръщането на нишестето в захар.