„Пътна полиция“ праща 460 полицаи срещу джигитите в акция на TISPOL

„Пътна полиция“ праща над 460 полицаи срещу шофьорите, които не спазват ограниченията на скоростта. Двудневната акция започва утре и ще се проведе на територията на цялата страна, като по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL).

Целта на акция „24 часа контрол на скоростта“. Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките й екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта, обясниха от полицията.

Подобна операция се провежда от TISPOL от 2013 г. Миналата година в нея се включиха 12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които провериха 2 463 622 моторно-превозни средства. Обобщено за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите на моторни превозни средства са шофирали с превишена от разрешената скорост.

Екипите на "Пътна полиция" ще покриват повече от 290 горещи точки в критичните участъци, където често стават ПТП заради превишена скорост, по пътищата Русе-Бяла, Благоевград-Симитли, София-Калотина, Кресненското дефиле и автомагистралите.

От 17 април започна и друга полицейска акция, която ще продължи до 23 април, координирана от TISPOL.

„Ще наложим санкции на всички нарушители, които не спазват разрешената скорост за движение. Скоростта през последните 10 години е основната причина за възникване на тежките произшествия. След това се нареждат неправилни изпреварвания и маневри”, посочи комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

Рановски посочи още, че от началото на годината са свалени 1684 регистрационни табели на автомобили - нарушители. От тях 599 са заради неправоспособни водачи, 855 след употреба на алкохол и 230 - на наркотици.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"