Работодатели със заявки за приема в гимназии

Промени в дуалната система и в закона за училищното образование

МОН работи по въвеждане на стандарт за качество

Нова визия на учебните програми

Да се съобразява предложението за държавен план-прием в училищното образование със заявките на работодателите партньори. Това е записано в проект за изменение на наредбата, уреждаща обучението чрез работа или дуалната система на обучение, качен за обществено обсъждане. От 9 години в българските професионални гимназии се развива моделът на дуално обучение, като учениците от последните два курса - 11. и 12. клас, едновременно учат и работят в различни фирми. Сега от Министерството на образованието и науката пишат в мотивите си към проекта, че се налага подобряване на процесите, свързани с кариерното ориентиране на учениците, както и на готовността им за работа в реална работна среда чрез предварително запознаване с дейността на предприятието.

Ще се залага на това производствената практика да се провежда в сътрудничество с работодателите партньори, както и на възможността за гъвкав график при провеждане на практическото обучение по време на учебната година.

С новите текстове се създава възможност за промяна на формата на обучение на учениците от една паралелка в дневна форма, както и след X клас от дневна форма в обучение чрез работа в случай на постъпили заявки от работодател.

Междувременно просветният министър проф. Галин Цоков посочи, че се работи върху въвеждане на стандарт за качество на образованието и нова визия на учебните програми.

Той уточни, че МОН подготвя предложението за промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Работи се и по нова визия на учебните програми, в която да се заложи на компетентна ориентираност на програмите, по-голяма интегралност на образованието, гъвкавост и адаптиране на учебното съдържание към местните условия в някои общини, обясни министърът пред БНР.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"