Радев: Да престанем с нашите вътрешни крамоли и да върнем България там, където ѝ е мястото

"Час по-скоро България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите. Не да реагираме, не да следваме общи политики, а да ги генерираме".

Това заяви държавният глава Румен Радев, след като положи венец на паметна плоча в Сараево, символ на приятелството между България и Босна и Херцеговина.

"Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите вътрешни семейни и провинциални крамоли и да се върнем там, където ни е мястото. Ние сме доказали, че можем да изготвяме политики", посочи Радев.

"В Босна и Херцеговина гледат на България като на един силен и достоен член на НАТО и на Европейския съюз – страна с демокрация, развита икономика и социално устройство. Те гледат към нас с надежда – да подкрепяме, да помагаме, да водим", отбеляза президентът. 

Той припомни, че България е първата страна, признала независимостта на Босна и Херцеговина през 1992 г. 

"Въпросът ми към българските политици е къде остана тази България, която първа реагираше на всички важни проблеми в региона, която беше първа във вземането на решения, беше първа в подкрепата, която инициира процеса за сигурност в Югоизточна Европа", каза още Радев.

Държавният глава е на официално двудневно посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското Председателство Денис Бечирович. Днес той се срещна с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит, както и с членове на колегията на двете камари (Камара на народите и Камара на представителите) на босненския парламент.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"