Радев: Няма да действам под натиск при подписване на указа за Гешев

Длъжен съм да са запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия. По този начин президентът Румен Радев отговори на въпросите дали ще указа, с който официално новоизбраният главен прокурор Иван Гешев трябва да встъпи в длъжност.

На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори „Няма да действам под натиск от която и да е страна“.

„Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, съобщи още Радев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"