Радев: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток (ВИДЕО)

Трябва да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от региона

Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток. Повишава се рискът от миграционни потоци и извършване на терористични атаки. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС.

„Трябва да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от региона, както и за освобождаване на сънародниците ни от "Галакси лийдър". Призоваваме за деескалация и недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха за мира в глобален мащаб. Неотложно и незабавно трябва да се прекратят военните действия и намиране на мирен изход от ситуацията по дипломатичен път. При необходимост следва да се засилят превантивните мерки за недопускане на терористични заплахи, а също и да се актуализира Националният план за превенция на тероризма", добави още Радев.

"Искам да благодаря на всички участници в КСНС и най-вече на политическите партии, които се ангажираха с важната тема за националната сигурност, въпреки напрегнатата предизборната кампания. КСНС обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в района на Близкия изток и произтичащите от това заплахи и рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. Всички участници изразиха загриженост от ескалацията на въоръжените сблъсъци и тежката хуманитарна криза в региона. Ние се присъединяваме към призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха не само за регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че е неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намиране на мирен изход от ситуацията, базиран на международното право”, каза Радев.

„Трябва да преосмислим отношението си към националната сигурност. Член 59 от Конституцията гласи, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Ние сме в центъра на този по-широк регион на нестабилност. Обединихме се около позицията, че гарантиране на сигурност в свят с голяма динамика на геополитическите процеси е основна задача на държавното ръководство и изисква усилие за развитие на всички елементи от системата за националната сигурност – службите, МВнР, МО, въоръжени сили и дори отбранителната индустрия. На тях разчитаме да действат адекватно при криза“, заяви президентът Радев.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"