Радев: Политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да не манипулират обществото

Искам да призова вас, медиите, да не допускате политически спекуланти и самозвани експерти, които никога не са влизали в самолет, да манипулират общественото мнение за катастрофата край авиобаза "Граф Игнатиево". Да се самовъзбуждат и вживяват в ролята на прокурори и съдии. 

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той призова да се изчакат експертизите на експертните комисии, преди да се правят спекулации. 

„Не ми задавайте тъпи въпроси изобщо, има си план – той е на ВВС (Военновъздушните сили) и на Министерство на отбраната кое как се прави“, отговори Румен Радев на журналистите и посъветва медиите да се поинтересуват и да си намерят отговорите. 

Той подчерта, че няколко пъти е свиквал съвети по националната сигурност, на които е наблягал на проблемите във военновъздушните сили, но заяви, че "там се обещава, но много бързо се забравя". 

"Аз апелирам отново да се вземат адекватни мерки", заяви Радев. 

Той потвърди, че загиналите пилоти са имали достатъчно нальот, а майор Димитров е бил един от най-опитните летци с L-39.

"За да има консултативен съвет, трябва да има чуваемост от участниците в този съвет", заяви Радев. "Предложенията за решения на тези съвети са прекрасни, но не се изпълняват. Време е да има чуваемост."

Казусът с липсващото знаме на РСМ Радев коментира по следния начин: 

"Аз се радвам, че с президента на РСМ проведохме един много откровен и конструктивен разговор, независимо, че срещата имаше напълно неформален характер. Очаквам този заявен стремеж за откритост и да бъде приет от правителството на РСМ. Това не беше нито държавно, нито работно посещение."

Според него казусът ще се разсее, а проблемът на РСМ не е с България, а с това да започне да изпълнява преговорната рамка. 

Радев обясни, че решението за авиошоуто е внесено в МС от МО още през февруари. 

"Аз съм бил гост, защото получих специална покана от САЩ да изпълня полет на F-16", допълни той. 

"Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова за България, колкото са дали ген. Петров и ген. Русев, а не за своя бизнес, Когато Пеевски и Плевнелиев  рискуват толкова живота си за България, колкото ген. Петров и ген. Русев, тогава да им искат оставките", категоричен бе Радев относно призивите командирите на ВВС да напуснат постовете си.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"