Радослав Сотиров - Жега за полицая

Жегата на протеста в парк “Росенец” миналата събота мина своята кулминация в ранния следобед. Точно тогава обаче се разнесе новината, че е поискана оставката на шефа на МВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров. Събитията се занизаха мълниеносно. Сотиров веднага обяви, че подава оставка, след като премиерът я поиска, но тя така и не е приета.

“Това, което искам да кажа е, че преди малко министърът на вътрешните работи ми се обади. При премиера е проведена среща, на която са обсъдени действията ни тук. Аз като пряк отговорник на мероприятието..., т. е. поискано е да поема отговорността за възникналия конфликт между протестиращи и полицаи. Като ръководител на мероприятието ще поема тази отговорност и си подавам оставката. Искам да благодаря на колегите. За мен те си свършиха изключително професионално работата. Държаха се мъжки и достойно при тези температури и тези градуси. За мен е важно, че не се проля кръв, не се допусна нарушение на обществения ред. Благодаря на всички колеги”, коментира директорът на Областната дирекция на МВР.

Между другото, Сотиров бе дошъл цивилен, затова неразпознат (кой знае) от няколко протестиращи и едва не пострада от тяхната агресия. Той бе грубо изблъскан и само бързата реакция на няколко полицаи, видели какво се случва на шефа, успя да тушира страстите на свръхактивни мъже, търсещи провокация.

Радослав Сотиров е на 45 години. На поста в Бургас е от 4 октомври 2019-а. По време на представянето си, бързо спечелил личния състав с думите, че ще даде всичко от себе си, за да върви работата в дирекцията както трябва, и че всеки един полицай може да разчита на него и да го търси по всяко време, ако има проблем. Оставката му в жегавия ден попари надеждите на колегите му, защото, както се казва, той не успя да е “на руля” на областната дирекция и едно лято.

Но след тази новина, дойде бързо, контра-новина. Вътрешният министър Младен Маринов не е приел оставката на бургаския началник. Професионалното ръководство на МВР защити действията на директора на ОДМВР-Бургас. Това е казал вътрешният министър Младен Маринов, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Всичко е направено в името на това да няма ескалация на напрежението, са решили началниците на Радослав Сотиров. И наистина, в разгара на протестите той каза: “Аз имам такава тактика - протестиращите не се допускат близо едни до други. Целта е да се опазят живота и здравето на хората. Всички са български граждани.”

Старши комисарят е работил на различни позиции в системата на МВР. През 2015 година е назначен за директор на Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово. Тогавашният МВР-министър - Румяна Бъчварова - изтъква, че МВР залага на неговите професионални качества и способност за овладяване на ситуацията в района.

Преди това Радослав Сотиров подава оставка като заместник-шеф на СДВР, когато униформени превишават правата си при описа на имуществото в ТВ-7.

Между другото, един от топграничарите посрещнали в Елхово българския и британския премиер Бойко Борисов и Дейвид Камерън, през декември 2015 година, е именно той. Премиерите тогава посетиха граничната полицейска дирекция в Елхово.

И така, в събота, около два часа, оставката беше във висящо положение. Със сигурност, това му е коствало много нерви. Но от днес, той отново е в горещия стол на една от най- натоварените дирекции в държавата. Освен, че е в общинския Щаб за борба с коронавируса, той следи и за сигурността на гражданите през сезона. И да няма туристи, Слънчев бряг например е винаги привлекателен за приходящи крими-герои, които трябва да се залавят. Войната по пътищата и превенцията на битовата престъпност също са негов приоритет.

През краткото време, откакто е шеф на ОД на МВР в Бургас, бе разкрито убийство, което пък от своя страна разплете един от най-големите банкови обири в региона. В Айтос двама мотористи обраха банка посред бял ден и като в екшън филмите изчезнаха с парите. Разследването беше буквално в задънена улица, докато семейство бургазлии не намери труп по време на разходка край едно от езерата на морския град. Оказа се, че убиецът и жертвата са двамата мотористи, ограбили нагло банковата институция и отмъкнали солидна сума пари. Единият ги изхарчил и определил среща на другия, за да го изнудва за още. Като получил отказ, го разстрелял в почти безлюдния район. Двамата не са поддържали никаква връзка помежду си след престъплението, но разкритото убийство закова извършителя и така лъсна истината за банковия обир в Айтос.

Няма да приема оставката му

Обсъдихме ситуацията, създала се до плаж “Росенец”. Говорих с кмета и директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, който е на място. Категорично е мнението, че е взето единствено правилното решение, за да няма ескалация. Професионалното ръководство защити действията на директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров. При това положение няма да приема оставката му и ще докладвам на премиера Бойко Борисов

Младен Маринов, министър на вътрешните работи

Добър професионалист и коректен човек

Старши комисар Радослав Сотиров се ползва в обществото с име на коректен човек. Той е в Бургас отскоро, но подчинените му го харесват. Не го познавам много добре, но това, което се говори за него е, че е добър професионалист и точен човек.

Росен Кожухаров, адвокат

Умее да взема решения и да носи отговорност

Комисар Радослав Сотиров е човек, станал ръководител, след години стаж, а професионализъм се гради с опит. Минал е през всички нива, докато оглави една от най- трудните дирекции на МВР -тази в Бургас. Това го отличава. Професията на полицая е на терен и няма как да бъде ръководена адекватно, ако не си бил редови. Комисарят е с богат опит, умее да взема решения и да носи отговорност, за да гарантира сигурността на гражданите, живота и здравето им.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас

Работи в системата на МВР от 25 години

Старши комисар Радослав Сотиров е завършил специалност “Право” в Югозападния университет “Неофит Рилски” - Благоевград, а на работа в системата на МВР е от 1995 година. Бил е на различни длъжности в Районно управление - Перник, зам.-директор на РДГП - Смолян, зам.-директор на СДВР, директор на РДГП - Елхово и директор на РДГП - Драгоман. Роден е на 2 март 1975 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"