Разграбват имотите в големите градове

В София сделките нараснаха с 12,5%, показват данни на Агенция по вписванията

В 16 населени места увеличението на продажбите е с над 10%

Костинброд е №1 с 28,6% повишение

Стабилен ръст на сделките с имоти има в повечето големи градове на страната. Сделките с имоти в София нараснаха с 12,5% през третото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписвания. От юли до септември в столицата са вписани 7879 продажби на имоти, при 7001 сделки година по-рано.

През последните четири тримесечия в София има стабилен ръст на сделките с имоти. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата се развива добре, търсенето нараства, което води и до повече реализирани сделки.

Подобна е ситуацията и в редица други големи и малки градове в страната. В четири от шестте най-големи града в страната с население над 120 хил. души (София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора) има значителен ръст на покупките на имоти. В някои морски и планински курорти също има голямо увеличение на сделките. Но в някои малки селища увеличението на сделките с имоти изпреварва регистрирания ръст в София. Това показва, че има търсене на жилища не само в големите градове. През третото тримесечие на годината общият брой на реализираните сделки в страната е 54 138. За същия период на миналата година броят на сделките е почти същият.

В шестте най-големи града реализираните продажби през тримесечието са 20 074, което представлява увеличение с 9,8 на сто спрямо същия период на миналата година. В Бургас регистрираните сделки в рамките на три месеца са 2300 броя, при 1931 година по-рано. Това представлява увеличение на покупките на имоти с 19,1 на сто, което поставя Бургас на първо място по ръст на сделките сред най-големите градове в страната.

В Пловдив също има сериозно увеличение на сделките. През тримесечието в службата по вписванията в града са регистрирани 4072 сделки, при 3582 през същия период на миналата година. Това представлява ръст с 13,7%. В Стара Загора увеличението на покупките на имоти е още по-голямо - с 18,2 на сто спрямо миналата година. От юли до септември в службата по вписванията в града са регистрирани 1097 сделки.

Във Варна и Русе е отчетен спад на сделките съответно с 0,6% и 8% на годишна база. Но въпреки това общо за шестте най-големи града в страната има ръст на продажбите.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията през тримесечието в 16 града са с над 10% повече спрямо същия период на миналата година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Костинброд. Регистрираните там сделки с жилища са 238, като това е увеличение с 28,6% на годишна база. Костинброд е много близо до София и ръстът на сделките показва големия интерес към извънградски имоти край столицата. На второ място по ръст на сделките е Дряново. Там има 98 регистрирани продажби за тримесечието, но това е с 27,3% повече спрямо същия период на миналата година. Районът на Дряново привлича купувачите с хубавата си природа. Все повече хора искат да имат дом с повече пространство, където да са по-близо до природата.

На трето и четвърто място са Бургас и Велинград, като в службите по вписванията и в двата града ръстът на сделките е с 19,1%. Във Велинград само за три месеца има 293 покупки, което показва големия интерес към ваканционните имоти и селските къщи. На пето място по ръст на сделките е Стара Загора, а след това е Несебър с увеличение от 16,1%. В Службата по вписванията в Несебър регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг, като само за три месеца вписаните продажби са 2766 броя.

Сред другите райони с двуцифрен ръст на сделките с имоти са Благоевград (12,8% ръст и 459 продажби), Етрополе (12,3% увеличение и 91 сделки), Златоград (12% ръст и 28 продажби), Девня (11,6% увеличение и 309 продажби), Смолян (11,5% ръст и 282 сделки), Чепеларе (11,1% ръст и 100 продажби). Оказва се, че увеличение на сделките има както в повечето от най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

Данни за едно тримесечие

В 20 града има по над 500 покупки

Седем служби с над 1000 сделки

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в седем града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Несебър, Русе и Стара Загора.

В службите по вписванията в 13 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължи и сега, е търсенето на селски къщи. Много хора избират селски имоти, които са сред природа. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи, в които трябва да бъдат вложени допълнително средства и труд, за да отговарят на съвременните изисквания за удобен дом.

Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Голям е интересът и към ваканционни имоти край морето.

В София са сключени 14,6% от всички сделки с имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с дал от 7,5% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 6,7% от сделките, се оказва че близо 28,8% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Над 1600 евро за кв. м в центъра на Пловдив

В София продават жилища за над 5800 евро на квадрат

Във Варна минават 2800 евро за кв. м

Цените на луксозно обзаведени апартаменти в София стигат и над 5800 евро за кв. м, показват данни на сайт за недвижими имоти. Например в момента в продажба е двустаен апартамент с площ от 75 кв. м. в столичния квартал “Иван Вазов”, като офертната му цена е 440 хил. евро. Това прави по 5867 евро на квадрат. Толкова високи са цените на апартаменти на атрактивни за купувачите локации, които имат нещо, което ги прави уникални.

В столичния квартал “Изгрев” средната цена на предлаганите апартаменти е над 3500 евро за квадрат. Над 3000 евро за кв. метър са средните цени и в кварталите “Изток” и “Лозенец”. Апартаменти за над 3000 евро за квадрат продават и в кварталите “Яворов” и “Хладилника”. В центъра на София цените на апартаментите също са много високи, като средната цена е над 2700 евро за квадрат. Цената на всеки конкретен имот зависи от много фактори като например точното местоположение, дали става въпрос за ново или старо строителство, качеството на изпълнението и състоянието на имота, на кой етаж се намира, има ли асансьор и място за паркиране и т. н. От съществено значение са транспортната свързаност, наличието на магазини, училища и детски градини наблизо, както и заобикалящата сградата среда.

В центъра на Пловдив средната цена на апартаментите е над 1600 евро на кв. метър. Подобни са цените и на жилищата около Централна гара и в район “Съдийски”. По-скъпи са жилищата в районите “Младежки хълм” и “Каменица 1”, където средната цена на апартаментите е над 1800 евро за кв. метър. В Пловдив вече трудно може да бъде намерен имот за под 1000 евро за кв. метър, като най-често става въпрос за жилища в строеж.

Във Варна цените на имотите са по-високи отколкото в Пловдив. В центъра на Варна средните цени на предлаганите на пазара жилища е над 2100 евро за квадрат. В района на “Морска градина” и квартал “Генералите” средните цени са над 2300 евро за кв. метър. А в “Гръцка махала” средните цени са над 2800 евро за квадрат. Във Варна може да бъдат намерени и значително по-евтини имоти, като например в квартал “Аспарухово” за жилища в етап на строителство цените започват от малко над 1000 евро за квадрат.

За 13 години имотите са удвоили стойността си

България е сред страните с най-голям ръст на цените

На първо място е Естония с 232%

България е сред държавите от ЕС с най-голямо покачване на цените на имотите.

България е сред страните от ЕС с най-голям ръст на цените през последните години, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Цените на жилищата в девет страни от ЕС са нараснали над два пъти за периода от 2010 г. до второто тримесечие на настоящата година, тоест за 13 години и половина.

На първите места по поскъпване на имотите са Естония и Унгария, където цените на жилищата са нараснали над три пъти от 2010 г. насам - съответно с 232% и 218%. На следващите места по поскъпване на къщите и апартаментите са Литва (+178%), Латвия (+146%), Чехия (+131%), Австрия (+111%), Португалия (+106%), Люксембург (+103%) и България (+102%). Във всички тези държави увеличението на цените е над два пъти. Цените на жилищата в Кипър са на нивото от преди 13 години, а в Италия има спад с 5%.

Оказва се, че покупката на имот в България през 2010 г. е била много добра инвестиция. Брокерите на имоти са категорични, че и сега покупката на жилище е добра инвестиция, защото през годините цените на имотите ще нарастват заедно с поскъпването на строителните материали и вдигането на заплатите. Влизането ни в еврозоната също ще бъде стимул за пазара на имоти, защото ще нарасне търсенето от страна на чужденци.

За периода от 2010 г. насам цените на жилищата са нараснали повече от наемите в 20 от страните от ЕС, включително и в България, показват данните на Евростат. За този период най-голям ръст на наемите е регистриран в Естония (+203%), Литва (+178%), Ирландия (+106%) и Унгария (+104%). В България повишението на наемите за периода е с 40 на сто.

Купуват още докато са в строеж

Очакват поскъпването на апартаментите да продължи

Догонваме по-развитите страни

Жилищата ще продължат да поскъпват, категорични са брокерите на имоти.

Поскъпването на жилищата ще продължи, категорични са брокери на имоти, които “Труд news” потърси за коментар. Причините за това са много. От една страна нарастват цените на строителните материали и заплатите на строителите. Освен това и доходите на купувачите нарастват. Търсенето на апартаменти е по-голямо от предлагането, въпреки активното строителство. Всеки иска да живее в по-хубав и нов дом и, ако има финансова възможност, пристъпва към реализация на сделка.

Лихвите по ипотечните кредити остават изключително ниски, което е допълнителен стимул за пазара на имоти. Към края на месец август отпуснатите от банките жилищни кредити са за над 23,2 млрд. лв., като за година нарастват с рекордните 25,5 на сто. Основно хората купуват жилища за лично ползване. Но не са малко и покупките с цел инвестиция. Поскъпването на имотите е по-голямо от инфлацията и от лихвите по кредитите, което прави покупката на жилище изгодно вложение.

Една от причините за поскъпването на жилищата в страната е това, че те са по-евтини в сравнение с останалите страни от ЕС. По-ниските цени карат много чужденци, както и българи, които са изкарали пари от работа в чужбина, да инвестират в покупка на имот в България.

Най-голямо е търсенето на жилища ново строителство, като за голяма част от имотите намират купувачи още докато са в строеж. В началния етап от строителството купувачите имат по-голям избор от гледна точка на етаж, изложение и разпределение на стаите.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"