Раздор в управляващата коалиция в Италия

Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Министър от „Пет звезди” уволни приближен на Салвини

Крайнодясната италианска “Лига” заплашва да свали правителството заради корупционен скандал, в който е замесен един от нейните високопоставени политици, предаде Ройтерс.

Това обвинение дойде от Луиджи ди Майо - лидер на другия партньор в управляващата в Рим коалиция “Пет звезди”.

Раздорът тръгна в четвъртък, когато срещу Армандо Сири - икономически съветник на вицепремиера и лидер на “Лига” Матео Салвини, започна разследване по обвинения, че е взимал подкупи в замяна на подкрепа за интересите на компании за възобновяема енергия. Сири, който е и висш служител в транспортното министерство, отхвърли обвиненията.

Скоро след като се появи информацията за съдебната проверка, министърът на транспорта Данило Тонинели, който е от “Пет звезди”, прекрати правителствените му задължения до второ нареждане. Едностранното решение разгневи “Лига” и доведе до взаимни обвинения.

Във фейсбук Ди Майо написа, че неговата партия е блокирала опити на Сири да въведе “спорни” мерки и обвини “Лига”, че иска да свали правителството.

Салвини не му остана длъжен и отвърна, че “мисли за правителствена криза могат да бъдат намерени единствено в главата на Ди Майо”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"