Разкриха ново тайно "оръжие" на Синер срещу Джокович

Яник Синер е настоящият лидер в световната ранглиста, а неговите мачове привличат вниманието на феновете по целия свят. Освен това той има четири поредни победи срещу Новак Джокович и изглежда един от най-трудните съперници за сръбския тенисист. Впечатлението обаче е, че освен тенис уменията, малко му помага и "тайното оръжие", поне така твърдят сънародниците му от Италия.

Именно италианският Tutto Sport публикува статия за "тайното оръжие", което Синер тества в Монако. Нова ракета е, а както се казва, тайната е в "струните".
- "Наричайте го Яник Потър" - така започва текстът на престижната медия, който продължава:

- Тенис ракетата е изцяло продължение на ръката, тя трябва да бъде в симбиоза с тенисиста и движението: поради тази причина мнозина никога не са я променяли през цялата си кариера (например Сампрас и Агаси). Федерер, например, реши да смени модела на своята ракета Wilson (след спечелени 17 титли от Големия шлем), за да се изравни с Джокович и Надал, докато Ноле трябваше да премине през месеци на адаптация, като премине от Wilson към Head, марка, която днес използва световния номер 1 Синер. Яник работи, за да запази трона на краля на тениса и иска да се усъвършенства. Така го хванаха в Монако, докато тества нещо, което засега се пази в строга тайна. Целта е да се изпробва нов прототип на ракета – пише Tutto Sport.

Италианските медии разкриват и интересни технически подробности за новата му ракета и как напрежението може да промени усещането по време на игра. Синер използва напрежение от 28 килограма, същото като Новак Джокович, но с различни "интерпретации" на кордажи и ракети. Сърбинът предпочита по-тежка ракета, 30 грама, и по-плътно разположени струни, докато Синер използва средна дебелина на струните и стандартен опън от 28 килограма, което му дава изключителен контрол над топката.

- Сърбинът играе с 30 грама по-тежка ракета и с по-плътно разположение на струните (18х19), използва хибридни "обратни" струни, опънати на 28,5/27,5 кг. Синер, от друга страна, използва синтетична монофилна корда (Head Hawk Touch) със средна дебелина, 1,30 милиметра, и изисква опън от точно 28 килограма, еднакъв както за вертикали, така и за хоризонтали. Повече напрежение означава по-добър контрол, докато по-малкото напрежение носи повече сила: повърхността на ракетата на Карлос Алкарас, който използва експлозивността като свое "най-смъртоносно" оръжие, е опъната до 25 кг - посочват италианците.

Каквото и да прави Синер, едно е сигурно, тестването на нова ракета може да бъде ключът към продължаването на успеха му и запазването на трона на ATP.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"