Разкриха схема за източване на милиони в Гърция с българско участие

Властите в Гърция разкриха мащабна схема за измами с българска следа. Става дума за измама тип "въртележка", чрез която замесените в случая са ощетили държавата с 35 млн. евро чрез извършване на виртуални ДДС транзакции. Замесени са бизнесмен, бивш политик и полицейски служител.

Според информация бизнесменът в сътрудничество с близък роднина е управлявал фиктивни фирми в Гърция, България и други страни, като е извършвал фиктивни сделки. Твърди се, че бизнесменът е теглил заеми от банката, управлявана от другото замесено лице, без да отговаря на необходимите условия, а в замяна на това бизнесменът е помогнал на банкера да легализира незаконни средства в размер на 2 милиона евро.

По отношение на предполагаемото участие на служител на гръцката полиция. от Северна Гърция, според разследването, служителят е оказвал помощ на бизнесмена, проверявайки автентичността на подписа му, улеснявайки транзакции на стойност милиони евро. От МВР вече работят по случая.

Агенцията за борба с изпирането на пари е информирала европейската прокуратура, тъй като дейността на групата се разпростира в много европейски страни.

Към момента агенцията не е конфискувала активите на бизнесмена, оставяйки това решение на прокурора в Солун, като се има предвид, че срещу бизнесмена има други висящи наказателни дела.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, "Труд news", Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"