Различните лица на Татяна Лолова в изложба пред Народния театър

Отбелязват 90 години от рождението на актрисата

Черно-бели снимки разказват за кариерата й с близо 200 роли 

В култови ленти като „Топло“, „Бон шанс, инспекторе“ и „Опасен чар“

Днес в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ се открива изложбата „Жена с много лица“ с черно-бели фотографии отбелязваща 90 години от рождението на Татяна Лолова.

По-голямата част от снимките са от личния архив на актрисата, която ни напусна през 2021 година, и са предоставени от семейството ѝ. Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ включва още документалния филм „Последният спектакъл“ на режисьорите Калояна Климентова и Георги Тошев. Лентата събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините, както и гостуването ѝ в Българския културен институт – Лондон. В лентата участват съпругът ѝ Светослав Светославов-Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски.

Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса“, казва Калояна Климентова.

Филмът и книгата за Татяна Лолова ще бъдат представен на 15 септември в Пловдив, в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“.

Кадрите от изложбата са от личния архив на семейството.

Татяна Лолова е родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. През 1957 г. става първата актриса, която е официално назначена в новосформираната трупа на Сатирата, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в театър „София“.

Има над 120 театрални, 76 телевизионни и 54 роли в киното, многобройни записи в БНР.  В киното участва във филми като „Птици и хрътки“, „Щурец в ухото“, „Топло“, „Бон шанс, инспекторе“, „Опасен чар“. Тя е носител на редица филмови и театрални награди, високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, „Театър 199“, театрите в Стара Загора, Русе.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"