Различният мач

Различният мач! Най-голямото дерби в турнир на шампионите! „Байерн“ срещу „Реал“ (Мадрид)!

За пореден път съдбата не пожела да види два от най-успелите отбори във финала на най-големия клубен турнир. Отново битката ще се решава в 2 мача. Както в последните години. „Реал“ влезе в серия от пет поредни победи над „Байерн“. Две от тях бяха на четвъртфиналите миналата година, когато баварците проклинаха с право унгарския съдия Виктор Касай. Изминаха само 12 месеца, а ситуацията в двата клуба е коренно различна.

Реал“

Кралете“ станаха първия отбор, който защити титлата си в ерата на Шампионската лига миналия сезон. Сега целта им е хеттрик. За разлика от преди година обаче „Реал“ има повече да се притеснява. На първо място – от зависимостта от Кристиано Роналдо. Въпреки че е на 33 години, португалецът е ракетата носител. В 10 мача в Шампионската лига само този сезон вкара 15 гола. В момента е в серия от 12 поредни двубоя във всички турнири, в които неизменно се разписва. Само че сега Роналдо е сам самичък в атаката. И въпреки своите 42 гола две от възможните титли – Примера дивисион и Кралската купа, вече се изплъзнаха. Преди година в мачовете срещу „Байерн“ блестяха Гарет Бейл и Карим Бензама. Само че през този сезон уелсецът има 14 гола, а французинът – девет. Не е чудно, че „Реал“ прави офанзива да привлече Роберт Левандовски от „Байерн“. На първо място в списъка за продажби е Бензема. Неговият сънародник Зинедин Зидан не спира да му гласува доверие, а трибуните на „Бернабеу“ са все по-гневни. Бензема е като трън в очите и на 30 години е принуден да слуша освирквания.

Година по-рано Зизу имаше опция. Ако деветката куцука, Алваро Мората беше идеалният заместник. Само че испанският национал вече е в „Челси“.А друг като него няма. Атаката е сериозен проблем за „Реал“ що се отнася до пропуснатите положения. При 1:1 срещу „Атлетик“ (Билбао) в последния кръг след 23 ситуации чак в 93-ата минута Роналдо вкара изравнителен гол. Катастрофално КПД. „Никой не може да очаква да имаме толкова положения и в Мюнхен“, предупреди Зидан.

Марковата отбрана на „Реал“ също не е на ниво. Костариканският вратар Кейлор Навас може да спаси невероятно положение, но допуска и леки голове. В последните десет мача „Реал“ е допуснал 12 гола. Една от грешките на Навас за малко не доведе до отпадане от „Ювентус“.

Реал“ ще се срещне и с напъдения Хамес Родригес. Преди години дойде за 70 милиона евро от „Монако“, сега е пратен почти без пари в „Байерн“. При баварците колумбиецът е в страховита форма. А „Реал“ няма добри спомени от свои бивши. Когато прати в „Ювентус“ Алваро Мората, неговият гол на „Бернабеу“ изхвърли „кралете“ от турнира.

Байерн“ ревеше с крокодилски сълзи от съдията Виктор Касай, но сега рефер е холандецът Бьорн Куиперс – един от най-опитните. Под негово ръководство „Реал“ спечели Шампионската лига през 2014 година. Но година по-рано претърпя фиаско с 1:4 от „Борусия“ в Дортмунд. Четири пъти тогава вкара точно Левандовски.

За „Реал“ единственият шанс за трофей минава през Мюнхен. Напрежението е на лице.

Байерн“

Много злост се изля от „Байерн“ за отпадането от „Реал“ миналата година. Незаслужено изгонване на Артуро Видал, два гола от засади на Роналдо. Отборите си размениха по 2:1 като гост. В реванша в Мадрид „Реал“ вкара още три пъти в продълженията за 4:2.

Сега в „Байерн“ има много повече здрави футболисти. При Карло Анчелоти това бе огромен проблем. „Освен контузените четирима души бяхме на 50 процента готови в онези мачове“, призна Ариен Робен.

Един от тях беше Роберт Левандовски. На реванша въобще не играе заради извадено рамо. Матс Хумелс пък пропусна първия мач заради травма и излезе невъзстановен във втория. Вратарят Мануел Нойер пази при 1:2 в Мюнхен, въпреки че тъкмо се бе върнал от контузия на крака. Във втория пак го счупи. Сега резервата Свен Улрайх прави феноменален сезон на вратата и никой не се сеща за Нойер.

Преди година „Байерн“ игра със защитна италианска тактика на Анчелоти. „Не можахме да покажем най-доброто си лице, защото трябваше да се браним – казва още Робен. - Такова нещо повече не може да се случва.“

Трябва да атакуваме – призова капитанът Томас Мюлер. - Да използваме слабостите им.“

При Анчелоти имаше почти само идеалните 11. Като резерви влизаше Джошуа Кимих. При Юп Хайнкес почти не може да се разбере кой е резерва и кой титуляр. Дори Левандовски не е сигурен заради силната форма на Сандро Вагнер. Доказателство е, че идеалният тим на „Байерн“ има 4000 минути по-малко от идеалния на „Реал“ през този сезон.

Хайнкес вдига титлата и с двата отбора

Юп Хайнкес е един от четиримата треньори, спечелили Шампионската лига с два различни отбора. Като него са Отмар Хитцфелд, Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти. В следващата седмица Хайнкес ще води „Байерн“, с който взе требъл през 2013-а, срещу „Реал“, където донесе първа титла на Европа след 32 години чакане през 1998-а.

Но треньорът не продължи с „кралете“ след триумфа над „Ювентус“ с 1:0 в Амстердам. Президентът Лоренцо Санс казал на Хайнкес още седмица преди мача, че отборът не е зад него. Тогавашният резервен вратар Сантяго Канисарес повел бунта и обяснил на боса, че не го обичат мнозина.

Години по-късно Санс призна грешката си с уволнението. „Юп е невероятен треньор – каза бившият бос. - Той беше човекът, който превърна „Реал“ от вечния губещ в традиционния победител.“

Трибуните на „Сантяго Бернабеу“ са предвидили специална хореография на реванша с „Байерн“. Тя ще бъде за „Героя от Седмата“ - разбирайте Юп Хайнкес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"