Разломът свлече ДПС до четвърта сила

Групата на Движението остана с 25 депутати, 22 вече са независими

След като почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски, последва изключване на 17 народни представители от ПГ

Очаква се свикване на Централен съвет

Разломът в ДПС става все по-сериозен, смятат политолози, които отказаха да се ангажират с прогноза какъв ще е завършекът на разцеплението в Движението.

Изненадващо вчера зам.-председателят на парламента Росица Кирова прочете от трибуната на НС, че парламентарната група на ДПС изключва 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров.

Останалите са депутатите, които в събота бяха на срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец.

 Освен Чакъров, извън парламентарната група на ДПС вече са и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Решението е било взето на заседание на парламентарната група и е минало с 25 гласа “за” и нито един против, съобщи Росица Кирова.

Малко по-късно и Ахмед Вранчев напусна ПГ на ДПС по собствено желание. Вранчев е депутат от Благоевград, където водач на листата беше Делян Пеевски. Той е лидер на община Гърмен, която вчера първа застана зад обръщението на Ахмед Доган от сряда вечерта.

След Вранчев и депутатът Димитър Николов обяви, че напуска групата на ДПС, в която засега остават остават 25 от влезлите 47 депутати.

Разцеплението прати ДПС на четвърто място в парламентарната класация, ППДБ вече са втора политическа сила и като такава ще получат мандат от президента за съставяне на правителство, а “Възраждане”- запазват трета позиция.

Депутати от ДПС признаха, че решението за изключване на 17-те народни представители било в отговор на призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Делян Пеевски, Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански да подадат оставки от заеманите длъжности в ДПС. Според Доган “фактически погледнато, в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията.” Почетният председател е категоричен, че процесът на “нелегитимна подмяна на ДПС трябва да бъде спрян”. “Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби”, написа още Ахмед Доган. Според него умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. “И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави, е било с мое съгласие!? Абсурд!”, реагира почетния председател.

Отговорът на Делян Пеевски не закъсня. “Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!”, написа той. Според него оценките, които са дадени от почетния председател, са несъстоятелни, “а настояването за оставки - лишено от каквато и да е форма на изпълнение на Устава на ДПС, за който толкова много се говори тези дни”.

“От тук нататък пътят е ясен. Продължаваме с екипа ми с изпълнението на ангажиментите си, за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората”, написа още Пеевски.

Още в началото на пленарния ден вчера тръгнаха облози сред депутатите от другите партии как ще приключат разправиите в ДПС и кой ще е победител.

Около обед се разбра, че съпредседателят Джевдет Чакъров и 17-те изключени депутати ще се събират в 14 часа за да обсъдят следващи действия. Очаква се свикване на Централен съвет на партията, на който да се реши кой остава начело.

Делян Пеевски, председател на ДПС: Едно ще кажа - Ново начало

Определени хора искат да разрушат ДПС, не мога да повярвам, че го прави Почетният председател... Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията си е за негова сметка.

Аз с никого не водя войни! Аз искам да работим за хората и нещата да се получават. Други хора в момента водят войни.
Това, което те правят, се опитват да го преписват на нас. На тяхната съвест е това, което се случва в момента - тормозът над всички.

ДПС трябваше да бъде обединено, ние не го цепим с колегите. Тези колеги на практика се самоизключиха. Те направиха фракция ДПС 17.

Едно ще кажа - Ново начало. Ще ме разберете.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: Към всеки от нас са отправяни заплахи

Актът (б. р. изключването на 17-те депутати), на който сме свидетели, не е легитимен и не е съобразен с Устава на ДПС. Видно е, че този акт е приет под натиск и под страх. Получаваме много обаждания от структури, от членове, които не споделят този подход.

Към всеки един от нас са отправяни заплахи. Трябва да преодолеем страха. ДПС е либерална, демократична партия. И ще има съпротивителните сили да възстанови демократичните принципи на функциониране.

Изцяло подкрепяме обръщението на Ахмед Доган за това, че трябва да върнем демократичните принципи в ръководството на ДПС. Ще подготвим една задълбочена позиция относно изключването на депутати.

От досегашния изтриха, но после върнаха дописки

Пеевски с алтернативен сайт

Алтернативен сайт на ДПС - dpsbg.eu, бе пуснат вчера следобед, след като по-рано старият сайт мина на страната на почетния председател на Движението Ахмед Доган. От него изчезнаха всички дописки за Делян Пеевски, но след това бяха върнати.

На централно място в оригиналния сайт на ДПС се появи писмо на Доган от сряда вечерта, в което той иска оставката на Пеевски и още петима ключови функционери на Движението, които Доган смята за отговорни за настоящата ситуация. В раздела за председател липсваше всякаква информация и даваше грешка и че страницата не съществува.

В алтернативния сайт е включена информация за последните медийни изяви само на председателя Пеевски.

Петко Симеонов, социолог, пред “Труд news”: Пеевски не е фигура, внушаваща доверие

В ДПС разцеплението е факт. Това не е обичаен сблъсък, просто някакво противоречие. ДПС е партия, която възникна като ефект от Възродителния процес и Голямата екскурзия. Тя е политически изразител на българските мюсюлмани. И заради мира в страната всички трябва да бъдем много внимателни, когато говорим за ДПС.

Зад това, което става, не стои личностен сблъсък между Пеевски и Доган, тук има реален проблем в партията. И той е свързан със състоянието на избирателите на партията, обикновените хора мюсюлмани. Обикновеният гласоподавател на ДПС е загърбен от една оформила се прослойка, която очевидно често прекалява. Тази прослойка, както ги нарича Пеевски, са “дерибеите”, но самият Пеевски не е фигура, която да внушава доверие. Той е много особена персона, свързана с желанието си да оглави ДАНС през 2013 година, след това с КТБ, “Лафка”... Той не е показал качествата на градивен човек.

Разцепление на ДПС носи риск от поява на протурска партия, което Доган никога не е позволявал, защото е български патриот.

Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС и бивш ректор на УНИБИТ, пред “Труд news”: Конфликтът е предрешен в полза на Доган

Отговорът на въпроса кой ще надделее в ДПС - Ахмед Доган или Делян Пеевски, от една страна е доста труден, но от друга страна, познавайки и двамата, ми се струва, че сблъсъкът няма да доведе до нищо добро за родната политическа действителност.

Днес ми попадна психологически портрет на почетния председател Доган, направен от психолози към Института по криминалистика към МВР по времето, когато той е в Старозагорския затвор заради активната му гражданска съпротива срещу т. нар. “Възродителен процес”. Коментар по този портрет е правил проф. Димитър Иванов, който е един от изтъкнатите специалисти в тази област. И той определя Доган като лидер от “трансформационен тип”. И за разлика от харизматичните лидери, които се радват на моментно влияние сред масите, трансформационният тип лидер проправя трайни бразди в обществото.

Важно е да се знае, че в психологическото изследване, което се прави тогава, се крие и изходът от прогнозата за днешните злободневни, но и фундаментални за развитието на политическите процеси в България събития. Това е битка между визионерството и каузата от една страна, а от другата е корпоративната политика. И според проф. Иванов битката между лидерските типажи Пеевски и Доган просто е предрешен в полза на Доган.

Ако се появи алтернативна на ДПС партия, това няма да има никакво значение, защото ДПС остава основната партия, която припознават хората с мюсюлманско вероизповедание, която е и законна според Конституционния съд. Повечето хора от тази партия са български мюсюлмани и както се казва - кръвта вода не става.

При поява на друга партия нейната съдба ще бъде като тази на всички подобни, които се пръкнаха след разцепление с партията майка ДПС. Пеевски не би могъл да бъде легитимен лидер като Ахмед Доган. Може да има друга партия, но тя няма да е фактор като ДПС.

Евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючук за трусовете: Нетърпимо! Кога ще се събудим

Изключването на 17-те депутати от Движението е “потресаващ акт на еднолично управление”, отсече представителят ни в ЕП.

Евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа”, заместник-председател на ДПС и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Илхан Кючук, също изрази категорична позиция по отношение на случващото се в Движението.

“Нетърпимо! Пореден потресаващ акт на еднолично управление - 17-те народни представители на ДПС са изключени от ПГ. ДПС изключва председателя си Джевдет Чакъров както и останалите 16 депутати, които участваха в срещата с Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган”, обявява се против инициираното от председателя на партията Делян Пеевски изгонване на колегата му председател Джевдет Чакъров и още 16 народни представители от парламентарната група.

Кючюк е член на младежката организация на ДПС от далечната 2005 г., като през годините се занимава с различни дейности в рамките на организацията. 38-годишният политик е сред най-обещаващите кадри на Движението и е смятан за близък до почетния председател Ахмед Доган. Кючук е втори мандат евродепутат, излъчен от Движението.

“Кога ще се събудим?”, пита реторично Кючук в края на позицията си, публикувана в профила му във фейсбук.

Христо Панчугов, политолог, пред “Труд news”: Има опасност от етническа радикализация заради конфликта в ДПС

Как ще завърши конфликтът в ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски е трудно да се прецени, очевидно конфликтът в партията има структурно измерение, а не е просто личен сблъсък. Очевидно г-н Пеевски не смята, че тази битка е загубена, очевидно е желанието му да противопостави своето влияние на това на Ахмед Доган на всяка цена. И за да видим такова нещо, очевидно залогът е много голям. Обаче поради естеството на тази партия няма как да се направи обективна прогноза как ще завърши този конфликт.

А относно това как ще се отрази това на политическата система в България - със сигурност ще се отрази на ДПС, защото това е структурен конфликт, конфликт на влияние, зависимости вътре в партията. И както и да приключи той, ще остави ДПС в много по-лошо организационно състояние. Ако се случи разцепление в партията, то това няма да е партията на Ахмед Доган, а ще е около Делян Пеевски. Г-н Пеевски едва ли обаче ще залитне в посока Турция, както направи преди години Лютви Местан.

Ако има притеснения, свързани с радикализация, те ще бъдат на фона на влошеното състояние на ДПС заради невъзможността на партията да предоставя услугите, които е предоставяла досега. Опит да се възползват от това други политически формации вероятно също ще има. Доколко радикални ще са те, предстои да видим.

За добро или за лошо, в българското общество има доста значителна етническа група, която в този момент подлежи на радикализация. Въпросът е доколко ние като общество ще позволим такова нещо.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"