Размирици на Острова, след убийство на деца (Обзор)

Най-малко 90 души са задържани, казаха властите

Извънредно заседание на кабинета 

Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха по време на демонстрации с антимиграционни и антимюсюлмански лозунги, организирани в няколко града във Великобритания, като най-ожесточени са те в Ливърпул, Северозападна Англия.
Повече от 90 души са били арестувани само в неделя, съобщават властите. Гражданите са хвърляли бутилки и камъни, опитали се да нахлуят в магазини и атакували полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст, предаде агенция “Ройтерс”.

Размириците ескалираха, след като миналата седмица три малки момичета бяха убити в английския град Саутпорт от 17-годишния Аксел Рудакубана, син на мигранти от Руанда. Същият намушка още осем деца и двама възрастни. По информация на медии от Острова няколко от пострадалите деца са в критично състояние и са с опасност за живота.

След нападението избухнаха буря от протести срещу имиграционните политики на Великобритания, които не утихват вече цяла седмица - според властите обаче ставало въпрос за “крайнодесни” елементи, които разпространявали “дезинформация” - за клането и убиеца.

Междувременно в социалните мрежи изобилства от видеоклипове, показващи насилие от страна на мигранти срещу протестиращи срещу миграцията, както и обратното.

В град Блекбърн мюсюлмански групи крещят “Аллах акбар” и търсят протестиращи срещу мигрантите. От кадрите се вижда, че са въоръжени с дървени колове и метални тръби.

Гръцки интернет портал пише, че Белфаст, Северна Ирландия, също е разтърсен от масови граждански протести срещу незаконната миграция и несигурността, които разтърсват града.

Други видеа показват как ирландци се присъединяват към английски националисти и носейки ирландското, английското и британското знаме, заедно протестират срещу миграцията.

Общественото недоволство първоначално се взриви, тъй като съдът в продължение на няколко дни криеше самоличността на Рудакубана, включително, като не бяха допуснати репортери в съдебната зала, тъй като той бил непълнолетен и заслужавал анонимност.

По-късно полицията съобщи, че заподозреният е роден в Кардиф, Уелс и има британско гражданство, но антимигрантските и антимюсюлмански протести вече бяха набрали скорост, прераствайки в насилие и безредици.

В неделя срещу протестиращите против миграцията се изправиха такива, обявяващи се срещу расизма, и така се стигна до безредици в столицата Лондон и още няколко града.

В Ливърпул полицията разположи допълнителни части, за да удържа разделени двата протеста - този срещу мигрантите и този “против фашизма”.

В събота стотици участници в антиимигрантски протест в Съндърланд мятаха камъни по полицаи в снаряжение за борба с безредиците близо до джамия, след което преобърнаха автомобили, запалиха кола и предизвикаха пожар до полицейски участък.

Четирима ранени полицаи бяха откарани в болница, заяви вчера пред репортери главният полицейски инспектор за района на Съндърланд Марк Хол. “Това не беше протест, а непростимо насилие и безредици”, подчерта той.

На извънредно заседание на кабинета, британският премиер Киър Стармър заяви, че “свободата на изразяване и размириците са две различни неща и няма извинение за проявите на насилие”. Министърът на вътрешните работи Ивет Купър увери, че правителството застава изцяло зад органите на реда:

“Трябва да е ясно, че всеки, който участва в криминални безредици и агресивен бандитизъм по нашите улици, ще си понесе последствията. Ще има арести, обвинения, наказания с цялата сила на закона, в това число затвор, забрана за пътуване и други мерки”, каза Стармър.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"