Разпродадоха на търг 500 артикула на Вивиен Уестууд

Повече от 500 артикула от Вивиен Иестууд, най-новаторският британски дизайнер, бяха продадени на търг. Облекла и аксесоари, принадлежащи към 48 колекции на британския дизайнер, бяха разпродадени в Christie's в Лондон и онлайн.
Уникалните артикули и аксесоари, които тя е проектирала и носела в продължение на четири десетилетия артистично творчество и политически активизъм, бяха предложени на обществеността в поредица от онлайн и лични търгове, организирани от заложната къща в Лондон.

Поводът включваше и гравюри на тестета карти с илюстрации за извънредната климатична ситуация, които провокативният, визионерски и ангажиран британски дизайнер завърши за Грийнпийс преди смъртта си през декември 2022 г.

Печалбите от продажбата ще отидат за фондацията, създадена на нейно име, The Vivienne Foundation, в допълнение към неправителствените организации Amnesty International и Лекари без граници, съобщи испанският ветсник "Ел Мундо". 
Андреас Кронтхер, вдовецът на дизайнерката и изпълнителен съветник на модната марка Vivienne Westwood, лично е избрал костюмите със съответните аксесоари, които участваха в търга, групирани в повече от 200 лота. „Вивиен беше бунтар, оригинален ум, нашата героиня“, каза австрийският творец.

Най-старите облекла бяха от колекцията „Вещици“ от есента-зимата на 1983 г., вдъхновена отчасти от символиката, пресъздадена от пионера на графити изкуството Кийт Харинг. Изложбата бележи края на професионалните му отношения с Малкълм Макларън, музикалния „баща“ на The Sex Pistols, с когото откриха „пънк“ бутика „Let It Rock“ в Челси през 1971 г.

В тези благотворителни търгове не липсват класики от авангардната модна марка. Акцентите включват корсет от сребриста тафта, комбиниран с пола от същия цвят, която пада до пода в деконструирано изобилие от слоеве и гънки. Моделът е от зимната колекция от 1998 г. „Dressed to Scale“.

От колекция 2005, озаглавена „Пропаганда“, Уестууд държеше в гардероба си рокля, съчетана с двуцветна раирана риза и престилка с щампи с лозунги и рисунки. С тази и други дръзки визии, съчетаващи коса с цвят на тиква, която събираше на опашка, тя участва в протести и директни действия в полза на свободата на Джулиан Асандж или в защита на околната среда, сред каузите през последните десетилетия.
За Ейдриън Хюм Сейер, директор на емблематичните колекции в Christie's, търгът бе „уникална възможност да откриете личния и публичния свят“ на твореца Вивиен Уестууд. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"