Разработват дигитален транспортен модел на София

Пуснаха двете нови платна между бул. “Черни връх” и ул. “Емилиян Станев”

До края на месеца отварят още няколко ключови булеварда

Събират данни от камерите

“В София се работи усилено върху създаването на транспортен модел, който ще позволи да се решават транспортните проблеми в реално време и да бъде въведено технологично подкрепено интелигентно планиране и ефективна инфраструктура”, написа във фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

Общинари съобщиха за “Труд news”, че кметът говори за разработвания с евросредства дигитален транспортен модел на столицата. Пояснено бе, че идеята е да се обхванат всички камери на територията на София, включително и тези на АПИ. Събраните база данни ще показват какъв ще е ефектът от затварянето на конкретен булевард или кръстовище - как ще се отрази това върху трафика в столицата, или в дадена зона от нея.

Приетата през 2020 г. стратегия за дългосрочно развитие на София и крайградските територии - Визия за София - посочва като ключова стъпка създаването на общински транспортен модел, който да бъде помощен инструмент, както в устройственото планиране, така и в управлението на трафика. Във Визията се посочва, че моделът трябва да бъде регулярно обновяван и поддържан възможно най-актуален, за да отразява максимално точно реалната обстановка. На база на този модел трябва да се прогнозират ефектите от мерки свързани с транспортната система, в това число и да се аргументират промени в маршрутизацията на обществения транспорт и организацията на движението.

“Движението между бул. “Черни връх” и ул. “Емилиян Станев” вече е в двете нови платна, а новото трасе за трамвай е бъдещето на по-зеления градски транспорт. Тротоарите са готови, велоалеите са на място, а маркировката скоро ще очертае и бус лентата”, написа Терзиев във фейсбук.

“В София днес има около 800 000 автомобила, като 70 000 нови коли се регистрирани само тази година. Разбираме какво предизвикателство е това за града и колко критично е да се движим напред с модерни решения и смели проекти. И точно тук няма място за бързи предизборни обещания и временни решения$, написа още столичният кмет.

В социалната мрежа той коментира и че на 20 октомври ще заработи и участъкът при бул. “България” и Околовръстния път. Тази важна връзка ще премахне друго от големите задръствания в района.

“До края на месеца отваряме още няколко ключови булеварди, защото искаме София не просто да се движи, а да лети! По-лесно, по-бързо, по-гладко”, обяви Терзиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"