Разследват Вълка и бивш шеф от ББР за 150 млн. лв. кредит (обзор)

Акция на Комисията за противодействие на корупцията

Румен Гайтански и Стоян Мавродиев не са в България, обискират имотите

Проверяват и мъжа на сестрата на Вълка в Кърджали

Извършил ли е измама Румен Гайтански-Вълка или негови подставени лица при вземане на близо 150 млн лв. кредит с фалшиви обезпечeния? Има ли безстопанственост от Стоян Мавродиев - бивш шеф на Българската банка за развитие (ББР), или от друго длъжностно лице, одобрило договора за отпускане на парите. На тези въпроси трябва да отговорят разследващите инспектори от Комисията за противодействие на корупцията, които днес влязоха в имоти на Вълка и Мавродиев, иззеха документи и 3 от скъпите автомобили на Гайтански - Ролс Ройс, Бугати и Мерцедес. Издирват се още 5 автомобила.

Иззеха три от неговите лимузини, открити в гаражи на базата на фирма “Волф” на Околовръстното шосе на София.

Паралелно започна проверка и на фирми в Кърджали, чиито собственик е женен за сестрата на Румен Гайтански. Акцията на антикорупционната комисия се провежда с всички разрешителни от съда, а материалите от нея ще бъдат докладвани на прокуратурата. Едва тогава ще се решава дали и на кого да бъдат повдигани обвинения. Днес се оказа, че нито Гайтански, нито Мавродиев са в България.

Кредитът е бил отпуснат на 17 юни 2019 г. с договор за кредит от 148,5 млн. лв. между ББР и новосъздадената фирма “Роудуей Кънстракшън” АД Дружеството има индиректна връзка с Вълка, през адреса на фирмите на Гайтански и през адвоката, който ги обслужва.

Кредитът е отпуснат за покупка на акции от дружество, в което основният пакет се държи от фирмата “Био Майнинг” АД, в която Гайтански е мажоритарен акционер. Кредитът от ББР на практика е взет с измама, тъй като за обезпечение е предложен договор с действително пътно строително дружество. Според договора строителите трябва да получават инертни материал и всеки месец да се печелят по няколко милиона лева, с част от които да се изплащат вноски по кредитът. Иначе и фирмата купувач “Роудуей Кънстракшън”, и акционерното дружество за доставка на инертни материали за пътно строителство нямат други активи.

През 2020 г. започва пандемията от COVID-19 и фирмите кредитополучатели от ББР получават отсрочки за вноските. “Роудуей Кънстракшън” също. През 2021 г. се оказва, че договорът за доставки на материали за реалната строителна фирма е бил прекратен няколко седмици след получаването на кредита от ББР и на практика тогава банката разбира, че е отпуснала милиони без обезпечение. Сезира прокуратурата, от 2022 г. по Закона за особените залози назначава управител на “Роудуей Кънстракшън” и паралелно с действията за оздравяване на дружеството обявява акциите на търг за 8,9 млн лв. Дълго време няма купувач и чак когато обявената цена пада до 3,5 млн. лв. се появява желаещ, но сделката още не сключена.

Оказва се, че още през 2019 г. “Роудуей Кънстракшън” плаща на “Био Майнинг” 103,5 милиона лева с основание “продажба на акции”. 46 млн. лева от тези пари Румен Гайтански - Вълка получава веднага в личната си сметка, като “дивидент” от “Био Майнинг” за “добрата сделка”. На практика се получава, че свързана с Румен Гайтански фирма усвоява огромен и необезпечен кредит от ББР и прехвърля средствата през на практика фиктивна сделка на друга фирма на Гайтански.

Друга част от получените от “Роудуей Кънстракшън” АД пари, “Био Майнинг” АД плаща на “Кристална вода” АД 28.6 млн. лева с основание “заем”. “Кристална вода” АД е също фирма, свързана с Гайтански - неин директен собственик е управителят на притежаваната от Вълка къпалня “Мария Луиза” Ася Христова. С тези пари “Кристална вода” АД става гарант по договора за кредит между “Търговска банка Д” АД и “ТЕЦ Варна” АД. През 2018 г. 70% от ТЕЦ-а през 2018 г. става собственост на фирма “Сигда” ООД, в която мажоритарно участие има почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Така с пари на ББР на 31 март 2021 г. “Кристална вода” АД погасява задължението на “ТЕЦ Варна” АД към банката. Сключен е договор, че ТЕЦ-ът трябва да върне този заем на “Кристална вода” на честна дума между шефовете на двете акционерни дружества.

От милиционер до Цар на боклука

Кой е Румен Тодоров Гайтански-Юнг

Румен Тодоров Гайтански - в Германия Юнг, в България - Вълка.

Румен Тодоров Гайтански - мъжът с тези три имена е роден на 27 април 1959 г. в София. От 2004 г. по негово искане към фамилията му се добавя и още едно име Юнг. Мотивът му не е, че се смята за роднина на създателя на аналитичната психология Карл Юнг, а защото Юнг (Младия или Младши) - така му викали в Германия. А в България прякорът му е Вълка, по името на неговата фирма, пак по немското “Волф”.

В края на 70-те години Гайтански завършва средно образование и влиза в редовете на Народната милиция. През 1988 г. има чин сержант и високо назначение - личен шофьор на ген. Ангел Стойчев, шеф на Осмо столично РПУ и зам.-директор на Софийско градско управление на МВР. И изведнъж младият милиционер заминава за Германия, по-точно за ГФР (защото имаше и ГДР - б. р.), където пускаха да се пътува след 6-месечно проучване от Държавна сигурност. Живее там до 1991 г. Клюката го сближава с възрастна германска вдовица, наследила камионите за извозване на боклук на бившия си съпруг. Говори се също, че заради тези камиони Гайтански обиква и марката “Мерцедес” и като се връща в България докарва няколко от тях и започва да търси начин да ги включи в сметоизвозването. До 1996 г. не му е трудно, тъй като неговите бивши милиционерски началници продължават да управляват столичните райони и много други градове, а от 1996 г. при кмета Стефан Софиянски фирмата “Волф 96”, а по-късно и ДИТЦ официално получават концесия за извозване на столичния боклук.

Веднага щом става кмет на София, Бойко Борисов прекъсва договора с фирмите на Вълка, но това не пречи фирмите му да печелят търгове в много други градове из страната. Без да е част от “ВИС-2” или СИК и с легален бизнес Гайтански става един от най-богатите хора. Започват да го търсят вдовиците на мутрите, загинали в гангстерската война в България, за да му продават хотели, имоти, терени, фабрики, заграбени с бухалки.

Така става собственик и на мажоритарния дял от къпалнята “Мария Луиза” и на много други обекти. А постепенно под различни форми се връща и в извозването на софийския боклук.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"