Разследват убийство на мъж при принудителната мобилизация в Украйна

Увеличава се броят на оплакванията от украинци за бруталността на хората, отговарящи за мобилизацията по време на войната. Властите в Киев обявиха разследване, след като се твърди, че мъж е бил задържан и пребит до смърт. В петък украинският комисар по правата на човека поиска откриването на разследване на смъртта му, съобщава AFP.
Трагедията е станала в Закарпатска област и е необходимо „спешно, пълно и безпристрастно разследване“, каза комисар Дмитро Лубинец в Telegram, добавяйки, че е подал искане до държавния прокурор и че разследванията вече са започнали. Ако обвиненията се потвърдят, "виновните трябва да бъдат изправени пред съда", подчерта той.

Украинската армия, страдаща от недостиг на жива сила две години и половина след руската инвазия, полага усилия да попълни редиците си, но за разлика от началото на войната, има недостиг на доброволци, така че Украйна прие нов закон през Май, който ускорява мобилизацията.
Структурите, отговарящи за тази мисия, т. нар. Териториални центрове за набиране на персонал, редовно биват обвинявани в злоупотреби и дори насилие, особено в западните райони, които са по-малко засегнати от войната, а някои медии стигат дотам, че говорят за "лов на мъже" при мобилизацията.

Нападения срещу цивилни, особено жени, които се противопоставят на мобилизацията на съпрузите си, нападения срещу войници и полицаи, отговарящи за набирането, както и нападения срещу центрове за набиране на персонал, се случват редовно. В Закарпатска област, най-отдалечената от фронта и най-малко засегната от руските бомбардировки, „броят на жалбите за незаконни действия“ на центровете за набиране се е увеличил, каза Любинец. С неговия регионален представител се свързала жена, която обвинява вербовчиците в незаконно задържане и побой на баща й, „което е довело до смъртта му“, добави той.

Граничейки с Румъния, Унгария, Словакия и Полша, Закарпатският регион се превърна във важен пропускателен пункт за украинци, които искат нелегално да напуснат страната, за да избегнат мобилизацията.

От началото на войната през февруари 2022 г. на мъжете в Украйна е забранено да напускат страната с малки изключения.

Мобилизационната кампания среща съпротива от много украинци, които се страхуват, че ще бъдат изпратени на фронта без подходяща подготовка в момент, когато руската армия настъпва в Донбас.

Няколко ръководители на центрове за набиране на персонал бяха арестувани и обвинени в организиране на корумпирана система, позволяваща плащането на подкупи, за да могат мъжете да избегнат мобилизация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"