Разходете се до екопътека Струилица и Самодивското пръскало 

Екопътеката Струилица се намира в красивите Родопи, на 3 километра от град Девин. Общата дължина на маршрута е около 4-5 километра и отнема около 2-3 часа за разходка в зависимост от темпото и от това, кои части от пътеката искате да посетите. Тя отвежда своите минувачи през местностите Струилица, Калето и Лъката.

В началото обиколката започва с черен път, който върви по продължение на река Девинска. Той е равен и особено лесен за туристите, а разкриващите се гледки обещават незабравимо преживяване. Разходката стартира с един сравнително висок водопад, който подсказва на своите минувачи какво да очакват.


След около 15 мин.  вървене пътеката се разклонява край една каменна къщичка. Едното разклонение отвежда до водопада Самодивското пръскало и местността Калето, друото - към местността Лъката.

Пътят към Самодивското пръскало е тесен и хлъзгав, но е абсолютно безопасен. По него се върви още 15 минути след каменната къщичка, за да се стигне до бурните падащи води. Това е най-високият водопад в Родопите с обща височина 70 метра, като има три пада. От това място обаче, се виждат само два от тях. Легендата гласи, че самодивите, живеещи в крепостта Калето, излизали нощем и танцували във водите на водопада в тъмата.

От другата страна на реката е пътеката за местността Калето. След 20 минути ходене тя се разклонява леко, давайки възможността да се стигне до хребета, от който се вижда целия водопад. Гледката е не само внушителна, но и разкрива трите пада на Самодивското пръскало. Щом се върнете на главната пътека към Калето след още 5 минути, ще бъдете там. Малко след това се намират и старинните остани на крепостта Калето.

От табелката за местността Калето е вижда, че по същия хълм надолу се извива пътеката за местността Лъката. Спускането е около 800 метра и продължава близо 15-20 минути. Мястото е изпълнено с удивителни гледки и омайни красоти, а в близост се намира и Мечешкия водопад. От местността до края/началото на пътеката разходката е много приятна, тъй като преминава през стабилни дървени мостчета над реката. Вървейки, спокойно човек може да се наслади на каньона на река Девинска.

Навсякъде има табелки и маркировка по дърветата и камъните. Въпреки многото разклонения по пътеките, маршрутът е лесен за ориентация. От друга страна, всяко разклонение разкрива нови и спиращи дъха гледки, които си заслужават отклонението. Идеален начин едно семейство или група приятели да прекарат уикенда заедно. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Тина Николова

Този уебсайт използва "бисквитки"