Разцъфна най-сухата пустиня на планетата (ВИДЕО)

Няколко километра от чилийската пустиня Атакама, която е най-сухата на планетата, са обсипани с лилави и бели цветя заради необичайните за този северен район на страната валежи.

Феноменът, който не е наблюдаван през този сезон от 2015 г., изненада туристите и жителите на близките градове, свикнали напоследък да се любуват на природния спектакъл от септември.

"11-12-те милиметра дъжд (паднали през април), заедно с ниските облаци, които са много чести в региона и навлажняват повърхността всяка нощ, са допринесли за активирането на растенията", обясни пред АФП Сезар Писаро, ръководител на отдела за опазване на биоразнообразието в Националната горска служба на Чили, предаде БТА.

Експертът обаче посочи, че това явление няма нищо общо с така наречената "цъфтяща пустиня", която се появява през пролетта в северното полукълбо. Този ландшафт обикновено заема площ от около 15 000 кв. км. Сега обаче цветята са на много по-малка площ - около 300-400 квадратни км.

Когато "цъфтящата пустиня" е в разгара си, повече от 200 растителни вида разкриват красотата си. В момента главният герой е виолетово цвете, което почти не се нуждае от вода и предпочита песъчливи места.

Специалистите още не могат да кажат дали явлението е пряко свързано с климатичните промени, с тихоокеанските климатични феномени "Ел Ниньо" или "Ла Ниня". 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"