Разчетен бе геномът на Бетовен (ИНФОГРАФИКА)

Използвайки ДНК от кичури коса на Бетовен, международен екип от изследователи предполагат, че композиторът е починал от чернодробно заболяване, причинено от комбинация от фактори преди близо 200 години.

Бетовен е имал вероятно генетично предразположение към чернодробното заболяване и инфекция с хепатит Б месеци преди смъртта си, разкриха тестове.

Според професора по биологична анторопология от университета в Кеймбридж Тристан Бег, водещ автор на изследването, публикувано в списание Current Biology, генетичните рискови фактори, съчетани с високата консумация на алкохол от страна на Бетовен, може да са допринесли за състоянието на черния му дроб. Цирозата отдавна се смята за най-вероятната причина за смъртта му на 56-годишна възраст. Освен това генетични данни от Бетовен и пет живи роднини разкриват, че е имало дете в резултат на извънбрачна връзка от страна на баща му в семейството в поколенията преди раждането на композитора.

Лудвиг ван Бетовен умира във Виена преди близо 200 години. На 26 март се навършват 196 години от смъртта на великия композитор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"