Разяснителни срещи за санирането се проведоха в Свищов със сдруженията на собствениците

В Община Свищов се проведоха две разяснителни срещи с представители на сдруженията на собствениците, получили одобрение за саниране по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ – Етап I и Етап II. На тях бяха обяснени подробно разликите между двата етапа на процедурата и стъпките, които предстоят пред сдруженията и община Свищов за реализиране на дългоочакваното саниране на жилищните блокове.

За сдруженията, кандидатствали по Етап I са одобрени всичките 19 блока и вече тече обществената поръчка за извършване на СМР. При нормални обстоятелства и спокойно протичане на процедурите, се очаква в началото на месец октомври да стартират и самите дейности.

Не така стоят нещата със сдруженията кандидатствали по Етап II. Те също са одобрени, но имат заложено по процедурата 20% самофинансиране и след като чуха конкретните суми на самоучастие отправиха редица запитвания, свързани за възможности за облекчаване на финансовата тежест върху домакинствата.

Кметът на Свищов Генчо Генчев и ръководителят по проектите Стоян Парашкевов увериха присъстващите представители, че Общината ще проучи всички възможни варианти и ще направи всичко по силите си да окаже съдействие на сдруженията за енергийното обновяване на жилищните сгради. Дали това ще може да се случи, ще стане ясно във времето, тъй като зависи от много фактори и законови изисквания, с които е необходимо всички страни да се съобразят.

Ще бъдат отправени конкретни запитвания към експерти и институции, след което на следваща среща сдруженията на собствениците ще бъдат информирани за резултатите от положените усилия. До тогава, живущите във всичките 15 жилищни сгради остават в очакване и с надежда за по-високо качество на живот в приветливи енергийно ефективни жилища, щадящи околната среда.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"