Районен съд – Горна Оряховица представи пред адвокати и юрисконсулти новите възможности на Единния портал за електронно правосъдие 

Възможностите за използване на Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) бяха представени в рамките на специализирана презентация в Районен съд – Горна Оряховица. Методите за ефективно използване на системата, както и новите възможности, които съдът предоставя за достъп до нея, бяха демонстрирани от председателя съдия Златина Личева и системния администратор на съда Ивайло Ненков пред адвокати от Великотърновската адвокатска колегия и юрисконсулти от различни фирми и институции в региона. 

Участниците в презентацията имаха възможност да научат как да направят свой профил в ЕПЕП, как да подадат електронно документ за иницииране на дело, как да заявят достъп до електронно дело, как да добавят допълнителни документи по делата си, как да заплащат онлайн държавните такси, как да бъдат уведомявани по електронен път, както и да се запознаят с допълнителните възможности, които системата предоставя. 

Целта на презентацията бе да се популяризират възможностите за работа на юристите в електронна среда, в съответствие с политиката на държавата за заместване на традиционното „хартиено“ съдопроизводство с електронно правосъдие, в рамките на която през последните години бяха направени редица законодателни промени и бяха реализирани важни стъпки в изграждането на необходимата техническа инфраструктура.

В съответствие с тази тенденция, Районен съд – Горна Оряховица осигури редица технически нововъведения, които целят да улеснят както съдиите, така и страните по дела в достъпа и ефективното използване на системите за електронно правосъдие, част от които е ЕПЕП. В сградата на съда вече са монтирани три компютърни терминала (информационни киоски), чрез които всеки, притежаващ електронен подпис може да получи достъп до електронния вариант на делото, по което е страна и да използва всички възможности, които ЕПЕП предоставя.

Допълнителни компютри за такъв достъп са осигурени и в обособената стая за адвокатите в съда, както и в деловодството, като същите са снабдени и с DVD-ROM, чрез който страните могат да преглеждат или прикачват в ЕПЕП доказателства в електронна форма. В две от залите на съда са осигурени и преносими компютри (лаптопи), чрез които страните могат да използват ЕПЕП в рамките на самото заседание, а във всяка съдебна зала съдиите могат да достъпват единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) от компютри, отделно от използваните досега компютърни системи, използвани за водене и проверка на съдебните протоколи.

В съдебните зали на Районен съд – Горна Оряховица са монтирани и четири големи екрана, на които може да се визуализират електронни документи, както и доказателства във вид на аудио- или видеозаписи, както и цялото съдържание на ЕПЕП или ЕИСС. В цялата сграда на съда е осигурен и свободен и безплатен достъп до интернет чрез мобилни устройства, посредством Wi-Fi връзка. 

В рамките на своята презентация, съдия Личева поясни, че осигуряването на посочените допълнителни възможности за достъп до информационните системи за електронно правосъдие, като ЕПЕП и ЕИСС е крайна необходимост, тъй като вече има образувани дела, в които единственият хартиен документ е този, които инициира съдебното производство - всички допълнителни материали по делото съществуват само в електронна форма и техническата невъзможност да бъдат достъпвани би блокирала съдебния процес. 

Председателят на Районен съд – Горна Оряховица изрази и готовност за организиране на подобни презентации, целящи улесняване на съдопроизводствената дейност в електронна среда и за в бъдеще, при наличие на интерес от страна на адвокатите и юрисконсултите в региона. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"