Ракета порази футболно игрище в Израел (обзор)

12 души са загинали - предимно деца и младежи

“Хизбула” отрича да стои зад атаката

Най-малко 12 души бяха убити, а други 30 бяха ранени при ракетна атака срещу футболно игрище в друзкия град Мадждал Шамс в окупираните от Тел Авив Голански възвишения.

Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че сред убитите има и деца. Хагари каза, че има достатъчно военни и разузнавателни доказателства, че ракетата е била изстреляна от ливанската групировка “Хизбула”.

Той идентифицира ракетата като произведена в Иран Falaq-1, като подчерта, че този тип се използва само от подкрепяните от Иран милиции. По думите му “Хизбула” е извършила атаката от Шебаа в южната част на Ливан.

Израелските военни казаха по-рано, че “Хизбула” е изстреляла около 40 ракети през границата, като една от тях е ударила Мадждал Шамс, където живее арабско малцинство.

“Хизбула” направи изявление, че няма нищо общо с трагедията, а ливанското правителство осъди “всички актове на насилие срещу всички цивилни”. Според тях причината за смъртта на цивилни е падането на израелски противоракетен боеприпас.
Ден по-рано палестинските здравни служители съобщиха, че най-малко 30 палестинци са убити, а над 100 ранени при израелски удар срещу училище в ивицата Газа.

Повечето от жертвите са жени и деца, част от 4000 семейства, които са били подслонени в училището в град Деир ал Бала, казват местните властите.

В изявление на израелската армия се посочва, че атаката е била насочена към “контролен и команден център на Хамас”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"