Регионалното депо край Търново преработи 8136 тона отпадъци за 6 месеца

В Регионалното депо край Велико Търново през първото полугодие на годината са постъпили 11 933 тона битови  и производствени отпадъци от територията на общината.

От тях в депото са преработени и предадени за по нататъшно оползотворяване  8136,44 тона.   Благодарение на високата ефективност на работата и пълната натовареност на съоръженията над 70 % от събраните и обработени отпадъци се превръщат в суровина за преработващата индустрия.

Компостиращите инсталации в екобазата действат с пълният си капацитет. Компоста, получен  от преработените растителни отпадъци ще бъде вложен в парковете и зелените площи във Велико Търново.

Депото бе изградено в землището на великотърновското село Шереметя със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ в размер на 33,2 млн. лв. Обектът  обезпечава третирането и обезвреждането на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, Елена, Златарица и Стражица.

Съоръжението бе открито преди година от премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"