Рекорден ръст на жилищните заеми

Потребителските са с 10% увеличение

Ипотеките нарастват с 15,8% за година и общата им сума надминава 13 млрд. лв.

Домакинствата спестиха 6,3 млрд. лв. за година

Жилищните заеми нарастват с рекордните 15,8% за година, обявиха от БНБ. Такова увеличение на кредитите за покупка на къщи и апартаменти не е имало и в периода преди пандемията. Огромният ръст се дължи на това, че заради пандемията все повече хора искат да се преместят в по-голямо и хубаво жилище. Наред с това нарасна търсенето и на селски къщи и ваканционни имоти. А ниските лихви по депозитите и кредитите допълнително допринасят за бума на пазара на имоти.

Общата сума на заемите за покупка на жилища за година нараства с 1,82 млрд. лв. и в края на август достига 13,3 млрд. лв., показват данните на БНБ. При потребителските заеми също има много голям ръст - с 9,8% за година. Това е най-големият ръст от началото на пандемията досега. Но преди идването на Covid-19 в страната бяха отчитани и по-големи увеличения. Общата сума на отпуснатите потребителски кредити за домакинствата нараства с 1,15 млрд. лв. за година и достига близо 12,9 млрд. лв.

Като добавим и останалите кредити за домакинствата се оказва, че отпуснатото от банките финансиране на гражданите е нараснало с 11,5% за година, или с 2,86 млрд. лв. БНБ се опитва леко да ограничи това бързо увеличение на отпусканите средства за домакинствата. В средата на септември Централната банка взе решение за повишаване на антицикличния буфер от 0,5% на 1%, но той ще се прилага чак от 1 октомври 2022 г. Това означава, че банките ще заделят повече резерви за всеки отпуснат заем.

Кредитите за бизнеса за година са нараснали само с 4,2%, или с 1,5 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Освен че взимат повече заеми, домакинствата и спестяват повече пари в банките. За година депозитите на граждани са нараснали с близо 6,3 млрд. лв. и в края на август надминават 64 млрд. лв. В същото време спестяванията на фирмите в банките са се увеличили само с 3,7 млрд. лв. и достигат 31,3 млрд. лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"