Рекордни 87 страни попаднаха на картата на медалите

Рекордните за историите на олимпиадите 87 страни си тръгнаха с медали от Рио 2016. Абсолютна доминация наложиха САЩ с респектиращите 121 отличия, от тях 46 златни. В Рио янките подобриха смятаното за трудно достижим успех от Пекин 2008, когато триумфираха със 110 медала.

Русия се добра до четвъртата позиция след много проблеми преди игрите и недопускане в Рио на отборите по лека атлетика и щанги и общо над 100 спортисти. „Сборная“ отвоюва 56 отличия - 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови. Твърдения за манипулирани проби от Московската антидопингова лаборатория станаха причина за един от най-грандиозните скандали в спорта преди 31-вата олимпиада, но сега Кремъл афишира задоволство от резултатите.

"Започнахме нервно заради проблемите, които имахме, но приключихме добре - заяви премиерът Дмитрий Медведев. - Бяхме страхотни. Въпреки че много наши атлети не участваха в състезанията, спортистите ни постигнаха прекрасен резултат. Поздравявам всички."

Великобритания също направи рекорд с по-добър резултат дори от домакинството си в Лондон 2012. Британците се радват на 67 отличия - 27 златни, 23 сребърни и 17 бронзови. У дома преди 4 лета британците останаха трети с 65 медала.

Големият губещ от лидерите в спорта е Китай, отстъпил от трето на второ място. Най-многолюдната страна в света заслужи 26 титли, което е почти два пъти по-малко в сравнение с домакинското Пекин 2008.

В класацията на рекордите статистиците не включват олимпиадите, на които имаше бойкот след политически решения - Москва 1980 и в Лос Анджелис 1984.

България завърши на 65-о място в класирането по отличия след среброто на Мирела Демирева на скок височина и бронзовите отличия на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.

България не ликува с титла на втора поредна олимпиада, но спечели медал повече в сравнение с Лондон 2012, където втора се класира Станка Златева в борбата, а трети -  Тервел Пулев в боксовия турнир.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Памуков

Този уебсайт използва "бисквитки"