Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Доц. Петър Шишков олицетворява това, което ние правим в Минно-геоложкия университет. Той беше изключително близо до студентите, промотираше българската наука и знание навсякъде по света. доц. Шишков е световноизвестен експерт в областта на пиротехниката и взривните работи. По време на последните три Световни взривни конгреса беше лектор, както той, така и неговите студенти. Това коментира ректорът на Минно-геоложкият университет проф. Ивайло Копрев по Нова ТВ.

„Силно се надявам хората, които правят експертизата, да намерят отговор на въпроса какво се е случило, за да се случат тези взривове. За Петър безопасността беше на първо място, не би си позволил и на милиметър да е извън правилата и регулацията”, разказа ректорът на МГУ.

По негови думи варианта за човешка грешка би могъл да бъде изключен. „Чисто хипотетично, причината може да бъде дефектна заря, която се е възпламенила”, обясни проф. Копрев.

„Грешките ще ги разберем, когато излезе експертизата и се анализират всички действия и бездействия, които са се случили в тази злощастна нощ. Това ще помогне да подобрим процедурите, които се случват при влизане в складове за пиротехника”, посочи още той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"