Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: Време е да помислим за нов Закон за висшето образование

Аз мисля, че днес ще имаме много голям консенсус в тази зала, защото много от тези неща сме ги говорили през годините, а благодарение на вестник „Труд” дискусията отново беше подновена, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков на дискусията на "Труд" за висшето образование в Народното събрание.

Аз също мисля, че трябва да се обсъди структурата и начинът на управление на висшите училища, моделът на акредитация и дали институционалната акредитация може да бъде опростена. Наред с това има още проблеми, които трябва да се решат - например да се мисли за промени в Закона за академичния състав. Според мен трябва да се позволи да има конкурс в самото начало, а след това да се израства в академичните длъжности без конкурс, защото често това спъва израстването, предложи проф. Герджиков.

Време е да помислим и за нов Закон за висшето образование, сегашният закон е хаотичен и някои текстове противоречат на текстове от други закони. Това, че започваме да мислим за изменение на закона, не значи че не трябва да мислим за създаване на нов закон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Кръстанова

Този уебсайт използва "бисквитки"