Ресторантите отварят на 1 март (обзор)

Извънредната обстановка се удължава до Великден

Мерките се разхлабват поетапно, в здравно министерство пишат план

До дни изплащат помощите на всички

Затворените заради мерките срещу коронавируса заведения ще отворят на 1 март.

Това стана ясно след среща на собственици на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Разговорът бе по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който по-рано свика извънредно правителствено заседание, и бе решено срокът на извънредната епидемична обстановка да се увеличи до навечерието на Великден - 30 април.

Очаква се от здравно министерство да разпишат ясно сроковете за поетапното разхлабване на мерките. Затворените заведения до 1 март ще бъдат подкрепени със средства, отпуснати с нотификация, стана ясно след края на заседанието при премиера Борисов.

“Ние коментирахме и уточнихме параметрите - отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост”, каза след разговор със здравния министър Златко Златанов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

“Министър Ангелов се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения”, поясни Златко Златанов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Реакции

 

Кръчмарите се разделиха за протеста

2 млрд. лева за бизнеса

Собствениците на заведения се разделиха за обявения утре протест “Марш към свободата”, с който искаха да демонстрират категоричност, че ще отворят по италиански модел на 1 февруари, без да се съобразяват повече с ограничителните мерки.

Това установи проверка на “Труд” в страната.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви пред bTV, че от бранша се отказват от показното отваряне на ресторанти. По-късно обаче каза, че протестът не се отменя. Варненските ресторантьори ще участват в протеста в София.

“Споразумението между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители на бранша за отваряне на заведенията на 1 март няма да промени намеренията ни. Който е преговарял сега, да си носи последствията. Отваряме на 1 февруари”, заяви пред “Труд” Марин Сотиров, представител на Съюза за заведенията.

Пловдивските ресторантьори също ще са в София утре, но те масово са против отварянето на заведенията на 1 февруари, за да не ги обвинят, че са причина за разрастването на епидемията. Около 50 човека от Благоевград ще участват в протестните действия на жълтите павета. Във Велико Търново няма да има организирани протести на ресторантьори. В сряда служители и собственици на заведения в Шумен се събират пред сградата на Областната администрация от 12 часа, но няма да последват италианския пример.

Междувременно стана ясно, че подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията до момента възлиза на близо 2 млрд. лева. С разплатените вече мерки по линия на Министерството на труда и социалната политика, възлизащи на около 1 млрд. лв. са запазени 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно нарастване на безработицата в страната.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"