Референдум решава съдбата на провадийските Карлови Вари

Неделен референдум с два въпроса от местно значение призова към урните жителите на Провадия и 24 селища в общината. Избирателите трябваше да гласуват дали да се възстановят уникалните Солни минерални бани в града и хирургическото и родилното отделения в местната болница "Царица Йоана".

Допитването организира инициативен комитет, който успя в най-лютата зима да събере нужните подписи, а после с решение на общинския съвет бяха отпуснати и 25 000 лв. за провеждането му в 44 секции. "Възстановяването на баните ще даде шанс за развитие на малкия и среден бизнес и за намаляване на високата безработица и обезлюдяването", обясни пред "Труд" председателят на инициативния комитет инж. Кадрия Мехмед. Според нея положителният вот на хората би дал коз в ръцете на общината да търси финансиране чрез европроекти за строеж на нов комплекс, който да се захранва от открития преди 100 г. минерален извор.

Качествата на водата му са по-добри от тези в прочутия чешки курорт Карлови Вари, който е единственият европейски аналог на провадийските Солни минерални бани. Построената им през 1962 г. база от 13 г. е приватизирана и тъне в разруха. Преди това в комплекса годишно са се лекували по над 6000 души, правени са около 150 000 процедури, а собственици на къщи са печелели от квартирен туризъм. През 2004 г. общината продава сградата на фирма, която загърбва ангажимента си да развива балнеология, затваря комплекса и залага зданието, за да тегли кредит от банка. Не го погасява и баните остават в банката, която през 2010 г. ги препродава на друго дружество.

Целебният извор обаче е държавен и е в списъка на минералното богатство с национално значение. Затова инициаторите на референдума считат, че има шанс общината да вдигне нов балнеокомплекс до градския басейн или на друг близък терен от 32 дка. Според инж. Мехмед важна е и темата за закритите отделения в болницата, защото от 7 г. често бременни от най-отдалечените села се налага да раждат в линейките на път за Варна. Именно в тези селища активността на избирателите бе най-висока и надминаваше 30% в обедните часове. В цялата община обаче до урните бяха отишли под 10 на сто от общо 18 905 имащи право на глас. От ОИК обещаха да съобщят конкретни данни след 15,30 ч.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"