Рецепти за охлаждане

Изстуди лятото

Гозби нямат нужда от подгряване

Повечето са постни, но и студеното месо е вкусно

Колкото по-горещо е времето, толкова по-малко ни се яде готвено, особено чорби, яхнии, капами и други тежки ястия. Затова наблягаме на салати, сандвичи, предястия, скара, а който не може без готвено – на храни, които се ядат както топли, така и студени, т.е. не е задължително да се подгряват. Обикновено такива са постните, но и печеното или варено месо също е вкусно студено.

Една от любимите храни на българската трапеза е тараторът, разбира се. Истинските кулинари никога не стържат краставицата на ренде, защото се разкашква и соковете ѝ изтичат. Тя се реже на много ситни кубчета. Студените супи от рода на испанското гаспачо не са много популярни у нас, а и приготвянето им е доста трудоемко, защото доматите трябва да се обелят и пасират, но пък вкусът си заслужава. Широко навлязлото у нас авокадо вече трайно се настани в салатите с домати и краставици, но е много по-подходящо във вид на пюре – така нареченото гуакамоле. В тази разядка, идваща от Мексико, месестата част на авокадото е смесена с лимонов сок, настъргани домати, лук, чушки и чесън.

Сред готвените ястия подходящи за студено сервиране са постното зеле, яхнията от зелен фасул, грах или бамя, домати с ориз, постна мусака с тиквички или други зеленчуци, ястие от задушени лук, камби и домати. Пържени тиквички и патладжани с доматен или млечно-чеснов сос могат да се консумират и топли, и студени. Същото важи и за печените чушки с доматен сос.

Десертът през лятото е повече от лесен – плодова салата със или без сметана и ядки или готов сладолед от кутията във фризера с дресинг според фантазията. С желирано кисело мляко и лимон може да се направи чудесен студен крем. 

Гуакамоле

Необходими продукти:
1 авокадо
1 скилидка чесън
1/2 домат
1/4 глава червен лук
1 лайм – сокът
1 щипка сол
1 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:
Авокадото се разполовява и се изважда вътрешността му. Намачква се с вилица до еднородна смес (не се разбива с уред, защото трябва да има малки парченца). Смесва се със сока от лайм. Доматът се обелва и месестата му част се нарязва на малки кубчета и се слага при авокадото. Сипва се зехтинът. Скилидката чесън се нарязва на ситно и се претрива със солта – да се получи паста. Накрая се добавя ситно нарязаният лук. По желание може да се сложи люта чушка, както и пресен кориандър. Разбърква се и се поднася с препечен хляб. 

Сурови пиперки със сирене

Необходими продукти:
1 кг чушки „Сиврия“
300 г сирене
125 г масло
1 вр. пресен лук
1 вр. керевиз
1 вр. копър
смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Пиперките се изчистват от семките. В голяма купа се приготвя плънката от настърганото сирене, леко размекнатото масло, ситно нарязаните лук и зелени подправки, черния пипер. Чушките се пълнят с тази смес и се оставят в хладилник за 1-2 часа. Поднасят се цели или срязани на две по дължина, или на по-дебели шайби, поръсени с магданоз.

Печени патладжани с тиквички и пиперки

Необходими продукти:
1 кг патладжан
2 тиквички
5-6 печени белени чушки
2 глави лук
3-4 домата
1 глава чесън
1 вр. магданоз
1 ч. ч. олио
1 каф. ч. вино
1 каф. ч. вода
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на по-големи кубчета, посоляват се и се оставят за 30 минути да им се отцеди горчивата вода. Измиват се, подсушават се и се изпържват в олиото. Изваждат се. В същата мазнина последователно се задушават тиквичките, нарязани на кубчета, печените чушки на парчета, накрая – и лукът. Всички зеленчуци се объркват в тавичка с черен пипер, чесън и магданоз. Сместа се разстила добре. Отгоре се нареждат обелените и нарязани на колелца домати. Залива се с виното и водата. Запича се в силна фурна за 20 минути. Може да се консумира и топло, и студено.

Желирано пилешко месо

Необходими продукти:
500 г пилешко месо
2 стръка целина
1 глава лук
2 моркова
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1/2 вр. магданоз
сол, черен пипер
20 г желатин
опаковъчно фолио

Начин на приготвяне:
Месото се слага в студена вода да се вари. След като поври 10 минути, се слагат почистените цели моркови, целината, главата лук, чесънът, магданозът (без няколко листенца за украса), сол, черен пипер. Оставя се да ври до пълно сваряване на месото. През това време подгответе купичките, в които ще сервирате предястието. Покрийте дъното на всяка с опаковъчно фолио, така че краищата му да излизат от ръба на съда. Нарежете перата на пресния лук. Когато месото е готово, прецедете бульона, накъсайте пилешкото на малки парченца. Сварените моркови, лук и целина нарежете на кубчета. На дъното на всяка купичка сложете листенце магданоз и разпределете от всички продукти – смесени или на пластове. Разтворете желатина в прецедения бульон според указанията на опаковката и го долейте в купичките. Оставете за няколко часа или една нощ в хладилника, за да стегне. Преди сервиране обърнете предястието върху чиния и отстранете фолиото. 

Хит на седмицата

Пудинг-желе с кисело мляко

Необходими продукти:
500 г кисело мляко
250 г захар
1 лимон
2 с. л. (6 листа) желатин

Начин на приготвяне:
Желатинът се разтваря в половин чаша топла вода. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът му. Всичко се смесва с киселото мляко и се изсипва в мокър студен съд, по-дълбок. Оставя се 3 часа в хладилник да стегне. Ако решите да сложите плодове, те се поставят на дъното на съда. Пудингът се сервира, обърнат върху чиния. По желание украсете с натрошени бисквити.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"