Рецепти за пости: Оставете месото поне за малко

В нашата кухня има достатъчно вкусни ястия от зеленчуци

Изберете продукти, които засищат

Започнаха Великденските пости, които ще продължат до 4 май включително. Някои ги спазват стриктно, други – не чак толкова, но дори непоправимите месоядци могат да се замислят за някой и друг ден без животински продукти. Още повече, че можем да се възползваме от пролетното изобилие на свежи зеленчуци.

Съществува мнението, че постните манджи не са вкусни и че трябва да изядем голямо количество, за да се заситим, което пък създава риск от напълняване. Напротив, нашата традиционна кухня включва много вкусни постни ястия – боб, леща, гювеч, пълнени чушки с ориз, лозови и зелеви сарми. Колкото до килограмите – всичко зависи от мярката. Ако изберем засищащи продукти, няма да се налага да прескачаме често до кухнята. От нахут, боб и картофи могат да се приготвят салати, които спокойно да заменят основното ястие. Всъщност една голяма салата от каквото и да е ще запълни стомаха и ще ни накара да ядем по-малко друга храна.

През последните години нахутът уверено си пробива път към българската трапеза, макар че е познат по нашите земи от векове. Известен е още като леблебия или страгали и принадлежи към семейство бобови. Приготвянето му отнема известно време, но се продава и сварен в консерви, което е голямо улеснение за домакините. Нахутът е основна съставка на класическия хумус, използва се за салати, супи, яхнии, от него в Индия правят хляб. Белтъчините му се усвояват по-лесно от тези в боба.

Киноата е от модерните продукти в нашата кухня. Тя произлиза от Южна Америка и заедно с царевицата е основна храна на инките. Погрешно се смята, че е житна култура, защото принадлежи към семейство Щирови, от което е и спанакът.

Семената могат да имат различен цвят, но най-вкусни са белите. Киноата е богата на растителни белтъчини и незаменими аминокиселини, затова е предпочитана храна от вегетарианците. Освен това не съдържа глутен. С нея може да се заменят оризът и булгурът, но имайте предвид, че увира много по-бързо от ориза. По време на варенето семената набъбват, разпукват се и вътрешността им става прозрачна. Това отнема 15-20 минути. Може и да не се вари предварително, а само да се накисне във вода, докато набъбне.

Булгурът е малко позабравена у нас зърнена храна, но е много популярен в Турция, Индия и арабската кухня. Произвежда се от попарена, изсушена и натрошена твърда пшеница. Тъй като булгурът е вече предварително сварен, при готвенето не е необходимо да се вари, а само да се залее с гореща вода. Спокойно може да замести хляба, както и ориза в много ястия.

Салата с нахут и печени чушки

Необходими продукти:
1 ч. ч. нахут
4 печени чушки
4 скилидки чесън
3 с. л. зехтин (олио)
1/2 вр. магданоз
1 с. л. лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:
Ако използвате суров нахут, трябва да го накиснете в студена вода от предната вечер. На сутринта се вари около 1 час, докато омекне. След това се залива със студена вода и се претърква с ръце, за да паднат люспите. Изплаква се отново и се прецежда, за да се отстранят люспите. Ако използвате нахут от консерва, тази процедура се прескача. Нахутът се изсипва в купа и към него се прибавят чушките, нарязани на парченца или лентички. Добавят се нарязаните магданоз и чесън. Всичко се посолява и залива със зехтина и лимоновия сок.

Киноа с коприва

Необходими продукти:
300 г коприва
1 ч. ч. киноа
4 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън (или 3-4 скилидки)
1 ч. л. джоджен
3-4 с. л. олио
3 ч. ч. вода
сол

Начин на приготвяне:
Киноата се измива и се накисва в топла вода, за да уври по-лесно. Копривата, за да не пари на ръцете, се залива с вряща вода, която веднага се излива. Изчиства се и се нарязва на ситно. Лукът и чесънът също се наситняват и се слагат в сгорещеното олио в дълбок тиган за 1-2 минути. Добавят се отцедената от водата киноа, копривата, сол и водата. Похлупва се и се оставя да ври десетина минути. Добавя се джодженът и се вари още 15 минути. Готово е, когато киноата стане прозрачна и зрънцата се разкъсат.

Пълнени чушки с булгур

Необходими продукти:
10 сушени чушки
1 ч. ч. булгур
2 глави лук
4 с. л. олио
1 ч. л. джоджен
сол

Начин на приготвяне:
Булгурът се измива и залива с топла вода, за да набъбне – поне 40 минути, може и повече. Чушките се заливат с вряла вода и се оставят за 5 минути да омекнат. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото. Към него се добавя отцеденият от водата булгур и се разбърква за няколко минути. Слагат се сол и джоджен. С тази плънка се пълнят чушките и се подреждат в намазнена с олио тава. Налива се чаша и половина вода и се покрива с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. Фолиото се маха и чушките се допичат още 5 минути. 

Праз с ориз и домати

Необходими продукти:
5 стръка праз 
2 моркова 
1 ч. ч. ориз 
200 г консервирани белени домати 
2 дафинови листа 
1 с. л. червен пипер 
сол, черен пипер, магданоз 
олио
3 ч. ч. топла вода

Начин на приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва на едри шайби. Морковите се накълцват на кубчета. Оризът се измива обилно под течаща вода и се отцежда добре. В тенджера се загряват 2-3 с. л. олио и в тях се задушава първо празът за 3 минути, после се добавят морковите, след минута – и оризът. Бърка се, докато оризът стане прозрачен. След това се добавят доматите. Слагат се подправките, разбърква се и се сипва водата. Тенджерата се похлупва и ястието се оставя на слаб огън, докато започне да къкри. Изсипва се в тавичка и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се 30-40 минути, докато оризът абсорбира водата. Преди поднасяне се поръсва с магданоз. 

Хит на седмицата

Коприва с орехи

Необходими продукти:
1 кг коприва
1 каф. ч. олио
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1 вр. магданоз
1 каф. ч. счукани орехи
2 ч. ч. вода
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Копривата се попарва, отцежда се и след като изстине, се намачква с вилица на пюре. В олиото запържваме брашното и бавно наливаме водата. Варим до сгъстяване, като бъркаме, за да не загори. Прибавяме копривата, орехите, червения пипер и другите подправки. Варим 10-15 минути на тих огън. 
0647-6 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"