Храните, пропътували километри, нямат същата хранителна стойност
Бурканите и фризерът съхраняват силата на лятното слънце
Доматите са „пластмасови“ на вкус, краставиците и зелените салати се скапват бързо… Съвсем нормално – това са летни зеленчуци, отгледани в оранжерии и докарани у нас отдалече. Нито вкусът им е какъвто трябва, нито съдържанието на витамини и други полезни вещества. А и мястото им на зимната трапеза би трябвало да е повече от скромно, ако изобщо има такова. Диетолози отдавна говорят, че е най-добре да ядем сезонни плодове и зеленчуци, които растат по нашите земи. С тях организмът ни е свикнал и ги усвоява по-добре. Растенията, отгледани под лятното слънце, имат много повече биологично активни вещества и са за предпочитане пред израсналите върху изкуствена почва с най-различни химични субстанции.
Боб, леща, зеле, карфиол, картофи, моркови, ряпа, цвекло са влезли в нашата кухня много преди чия, киноа, авокадо и амарант, например, без да отричаме ценните качества на последните. Затова и рецептите на нашите баби съдържат традиционните за територията ни храни. А да си спомняте някога като деца да сте яли пресни домати и краставици през зимата? Чак напролет се появяваха първите зелени салати, преди това се ядяха туршии, кисело зеле, консервирани в буркани и сушени зеленчуци, компоти. И пак оцелявахме…
Пай със спанак
Необходими продукти:
За тестото
100 г масло
240 г брашно
1 яйце
2 с. л. заквасена сметана
сол
За пълнежа
400 г спанак
2 глави лук шалот
100 г сирене
2 с. л. зехтин/олио
За заливката
100 мл прясно мляко
150 г течна сметана
2 яйца
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на колелца и го запържете в зехтина до златисто. Добавете спанака и задушавайте на слаб огън 2-3 минути. Разбийте 2 яйца, добавете към тях прясното мляко и течната сметана, подправете. Към тази смес прибавете задушения спанак и разбъркайте. За да приготвите тестото, разтрийте между пръстите парченцата студено масло с брашното и щипка сол. Към получените трохи добавете заквасената сметана и 1 яйце и замесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте и оставете в хладилника 30 минути. След това го разточете на кръг, по-голям от дъното на формата, в която ще печете. Застелете формата с хартия, сложете тестото, чиито краища да са и по стените. Надупчете го на няколко места, за да не се издуе. Покрийте с друга хартия и печете основата 10 минути на 220 градуса. Извадете от фурната, оставете малко да изстине, наредете отгоре парченца сирене и изсипете пълнежа. Подгънете краищата навътре. Печете още 30-40 минути на 200 градуса.
Пиле по карибски
Необходими продукти:
4 филета от пилешки гърди
1 портокал – кора и сок
1 лимон – кора и сок
1 с. л. мед
4 скилидки чесън
0,5 ч. л. канела
1 ч. л. настърган джинджифил
1 щипка индийско орехче
1 ч. л. сос табаско
1 с. л. олио
240 г консервирани домати
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пригответе маринатата, като смесите цитрусовия сок, меда, джинджифила, чесъна, канелата, индийското орехче и табаското. Изсипете маринатата върху гърдите и оставете да престои поне час (може и една нощ в хладилника). Гърдите се изваждат и се запържват от двете страни в добре сгорещено олио на силен огън. Намалете топлината, изсипете върху месото маринатата заедно с доматите и настърганата кора от цитрусите. Добавете сол и черен пипер, затворете капака и оставете да къкри 35 минути. Извадете готовото пиле, задушете останалия сос до сгъстяване и го полейте върху месото. Можете да сготвите и риба по този начин.
Картофи с гъби по селски
Необходими продукти:
300 г гъби
2 глави лук
1 морков
1 червена чушка
4 с. л. олио
700 г картофи
140 г топено сирене
сол, черен пипер, копър
Начин на приготвяне:
Сварете гъбите и ги отцедете. Лука нарежете на полукръгчета, морковите - на тънки лентички. Отстранете семената и нарежете чушката. Загрейте 2 с. л. олио и запържете лука и морковите за 5 минути. Добавете гъбите и запържете за 10 минути. Добавете сол и черен пипер и запържете още 8 минути. Картофите се обелват и нарязват на филийки. Загрейте останалото олио в тиган и запържете картофите за 10 минути. След това добавете към тях гъбите и зеленчуците и запържете всичко заедно за 5 минути. Топеното сирене се поставя върху зеленчуците и гъбите и ястието се оставя захлупено още 5 минути. Гарнирайте със стръкчета копър.
Риба треска със спанак
Необходими продукти:
600 г филе от треска (хек, мерлуза)
500 г замразен спанак
1 стрък праз
100 мл кисело мляко
1 яйце
Начин на приготвяне:
Размразете филето от треска. Почистете праза, отрежете зелената горна част, нарежете бялата на колелца. Спанакът се бланшира 3-5 минути във вряща вода. Отцедете го и задушете заедно с праза в тиган за 5 минути (по желание добавете 1 ч. л. зехтин). Поставете рибата в тигана при спанака и праза, а след това всичко – в тава. Разбийте яйцето с киселото мляко, залейте рибата и запечете във фурната 20 минути на 180 градуса. Посолете и поръсете с черен пипер.
Хит на седмицата
Кисело зеле с ориз и боб
Необходими продукти:
1 малка кисела зелка
1 ч. ч. сварен зрял боб (или от консерва)
1 каф. ч. ориз
1 глава лук
1 каф. ч. олио
1 с. л. червен пипер
3,5 ч. ч. зелев сок
черен пипер, джоджен
Начин на приготвяне:
Зелето се отцежда и се нарязва на ситно. В олиото задушаваме нарязания лук и зелето. Добавяме сварения боб и ориза, запържваме с червения пипер, овкусяваме с подправките и прехвърляме в тавичка. Заливаме със зелевия сок, разреден с равна част вода от боба, може и с обикновена. Печем в умерена фурна 20-25 минути, до намаляване на течността. Същото ястие може да се приготви в тенджера под налягане – 20 минути на слаб огън след завирането.