Рецепти от старите тефтери: Пилешкото е добро решение за лятото

Усвоява се от организма по-лесно от свинското месо

От една птица могат да се приготвят поне три ястия

През лятото пилешкото месо е по-предпочитано от свинското, говеждото, агнешкото не само заради цената си, а защото не е толкова мазно, усвоява се по-лесно от организма и не оставя чувство за тежест в стомаха.

От едно пиле икономичните домакини приготвят поне три ястия – супа, основно (от гърдите и бутчетата) и каша (от остатъците около костите и малко бяло месо). Тъй като има нежна структура, пилешкото се готви по-кратко време. То може да се вари, задушава, пържи, пече. Привържениците на здравословното хранене препоръчват да не се ядат кожата и крилата, защото съдържат най-много мазнина, но чревоугодниците знаят, че препечената кожичка всъщност е най-вкусното. Подобно е отношението и към дробчетата и другите вътрешности заради хормоните и антибиотиците, които са давани на пилето и които се трупат в тези органи, но, ако погледнем глобално, те се намират в цялата птица – и в бутчетата, и в кожата…

Ако пилето или кокошката са домашни, преди печене трябва да се сложат да поврат в подсолена вода, за да стане месото по-крехко. Със същата цел месото се маже с лимонов сок преди другата обработка. Ако се съмнявате с какво е хранена птицата от магазина, след като я сварите, обелете кожата и я изхвърлете, както и бульона – ако не ви е жал.

Бройлерите е най-добре да се пекат в плик, книжна кесия, фолио или йенска тенджера, за да не се изсушат. Панираното пилешко месо става по-пухкаво, ако в сместа за паниране се сложи малко сода за хляб, бакпулвер или бира. Във фризера пилето може да се съхранява 8-10 месеца. По-добре да е разфасовано, защото иначе заема много място.

Дробчета по селски

Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
2 глави лук
2 чушки
2 домата
1/2 вр. магданоз
3 с. л. олио
3 с. л. масло
сол, червен и черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Изчистените от жилите дробчета накисваме в студена вода, която сменяме няколко пъти. Отцеждаме, слагаме ги в гевгир и ги потапяме  във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Изваждаме и отцеждаме. В мазнината задушаваме нарязаните лук (на полумесеци) и чушки (на ивици) и добавяме дробчетата да се запържат от двете страни. Задушаваме под капак 15 минути, добавяме нарязаните на ситно домати и подправките. Оставяме да къкри, докато водата изври, и изключваме котлона. Сервираме дробчетата топли, поръсени с пресен магданоз.

Пилешка кавърма

Необходими продукти:
600 г пилешко месо (гърди или бут)
200 г гъби (по желание)
60 мл олио
1 чушка
1 стрък целина или парче праз 10 см
2 домата и 250 мл доматен сок или 1 консерва
150 мл бяло вино
1 ч. л. захар
1 ч. л. червен пипер
1 дафинов лист
по 1 щипка чубрица, мащерка, черен пипер и лют пипер
сол
магданоз
1 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава 5-6 минути в олиото. Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани гъби, посолява се и се задушава отново за 5-6 минути под капак. Прибавят се ситно нарязаните домати, чушка, целина (праз), червен пипер, подправки, доматен сок, захар, виното. Изчаква се да клокне и котлонът се намалява така, че да къкри тихо около 30 минути, докато месото омекне. Прибавя се дафиновият лист, задушава се още 3-4 минути, сгъстява се с размитото в малко вода брашно (ако се налага) и се отстранява от котлона. Кавърмата се сервира, поръсена с пресен магданоз. Може да се загъне в предварително направена тънка палачинка.

Печени бутчета с билково масло

Необходими продукти:
12 пилешки долни бутчета (по 2 на човек)
125 г масло
2 ч. ч. вода
1 пилешки или зеленчуков бульон
по 1 щипка сол, черен и червен пипер, риган, мащерка

Начин на приготвяне:
Размекваме леко маслото и го размесваме с подправките. Пъхаме с лъжичка по малко масло под кожата на всяко бутче и го притискаме да се разнесе. Слагаме бутчетата в тавичка и изсипваме водата с разтворения бульон. Ако е останало масло, го намазваме отгоре. Печем на 180 градуса 1 час, като поливаме бутчетата от време на време със соса, или ги държим под фолио. Трябва да се обърнат веднъж – може когато се махне фолиото, за да се запекат от двете страни. Стават хубави и в плик за печене. В тавичката или плика могат да се сложат картофи за гарнитура.

Печено пиле с бира

Необходими продукти:
1 пиле
1 бира
2-3 глави лук
1 глава чесън
1-2 моркова
3-4 картофа (по желание)
1 ч. л. червен пипер
1/2 вр. магданоз
60 г масло (3 с. л. олио)
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции и се слага в йенска тенджера. Полива се с маслото, а отгоре се нареждат лукът и морковите, нарязани на по-едро. Могат да се сложат и картофи по желание. Поръсваме с червения пипер и другите подправки, слагаме чесъна, сипваме бирата, захлупваме и печем 1 час. Готовото пиле се поръсва с пресен магданоз.

Хит на седмицата

Пилешки крилца на скара

Необходими продукти:
1,5 кг крилца (за 6 души)
1 лимон
За маринатата:
2 с. л. зехтин
1 с. л. соев сос
1 с. л. горчица
2-3 с. л. бяло вино
по 1/2 ч. л. червен и черен пипер, чубрица, чесън на прах

Начин на приготвяне:
Всички продукти за маринатата се смесват в дълбока купа и се слагат крилцата да престоят поне 2 часа. През това време купата се разклаща няколко пъти. Маринованите крилца се пекат на умерено загрята скара или грил тиган, като се обръщат с щипка (не се бодат с вилица!) 2-3 пъти за 2-3 минути, за да не изгорят. Поднасят се с резенчета лимон.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"