Рибарите искат селището им да грее в бяло и синьо

Хижите им трябва да се узаконят, тогава ще мислят и за собствена малка рибна борса

Рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас кроят планове в очакване на пролетта. През първите по- топли дни, те започват потягане на лодките в очакване на пролетния сафрид, но преди това ще ги боядисат. Планират да продължават обагрянето и на хижите си, накацали край двата канала, по които стигат до морето. Любопитна подробност е, че докато архитекти и художници, предлагат Ченгене да бъде обагрено в ярки и топли цветове, така че да заприлича на "малка Венеция", морските вълци си държат на традиционните бяло и синьо.
"Бяло и синьо са нашите цветове, искаме селището ни да грее в цветовете на морето и хоризонта, на светлината, така ще е по- красиво", обясняват те. Първият етап от боядисването вече премина, тази пролет или през лятото боядисването ще продължи. 
"Сега сме в зимен сезон, летаргия. Но имаме много работа, така че, селището да стане още по- интересно и привлекателно за туристите, а и на самите нас- стопаните,  да ни е по- спокойно", споделят морските вълци. Земята под къщите им е държавна и дефакто от половин век насам , те не са узаконили хижите си. Всяка нова година им носи нова надежда, че това ще се случи. После ще мислят за направата на рибна борса. Тя няма да е голяма, защото за голяма борса трябва много риба. Става дума за няколко сергии, на които уловът да се продава, директно идващ от морето. 
В селището вече има модерно пристанище, а преди дни, кметът Димитър Николов откри и работилница за ремонт на плавателни съдове, така че лодките да се ремонтират в самото селище и да се пестят време и нерви на морските. 
В помощ на рибарите от района, Община Бургас започна изграждането на нова лодкостоянка  и в местността „Ъгъла“,  в кв. „Сарафово“. Тя ще е за сезонно укритие на 20 малки рибарски лодки, с дължина 6,5 м. Лодкостоянката ще е оборудвана с вертикален кей на две нива, със съоръжение за пускането им на вода, за изваждане на сушата и съхранение, както и извършване на ремонтни дейности. В зоните за швартоване на лодките, са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване. Ще бъде монтирана и котвена система. 
Проектът е на стойност 1 299 462,35 лв., от които 799 952,05 лв. безвъзмездна финансова помощ. 
TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова

Този уебсайт използва "бисквитки"