РИОСВ отхвърли проекта за добив на газ в Генерал Тошево

РИОСВ – Варна не одобри разработването на находище „Спасово“ на територията на община Генерал Тошево за проучване и добив на природен газ. Това реши на свое заседание в четвъртък Експертният екологичен съвет, който разгледа инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД за усвояване на находището с площ 219 кв.км, което включва четири участъка -"Рогозина", "Чернооково", "Калина"и "Рогозина изток" и обхваща 18 села. Предложението е отхвърлено и в срок до 7 дни ще излезе решението по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

Преди заседанието имаше отново протест на Инициативния комитет на недоволните срещу намерението да се дупчи най-плодорната земя в Добруджа за природен газ.

В средата на миналия месец в община Генерал Тошево беше проведен референдум, на който 97% от избирателите с право на глас казаха "не" на проекта за добив на газ в региона. На 3 януари премиерът Бойко Борисов обсъди резултатите от допитването с кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров и разпореди на четирима министри от кабинета да се намери в спешен порядък решение на въпроса. Тогава стана ясно, че министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия за разрешително за добивни дейности преди получаване на становище по ОВОС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"