Ритейл парковете движат пазара на търговски площи

Отстъпки за наемане на по-големи складове

Наемът на офис стига до 17 евро/кв.м

Ритейл парковете са основен двигател на пазара на търговски площи, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Интересът на търговци и потребители към този тип проекти остава висок, тъй като те са отлична платформа за разрастване, особено към по-малки населени места, където хората имат нужда от удобно и разнообразно пазаруване. Основното търсене на нови площи в ритейл паркове идва от търговски вериги и супермаркети.

Първокласните офис площи в централната част на София се отдават за 16-17 евро/кв.м, посочват още консултантите. Наемите в офис сградите по протежение на големите столични булеварди варират между 12 евро и 15 евро на кв. м. Продължава интересът към гъвкавите офиси. Устойчива тенденция е компании, които се разрастват, да напускат споделените пространства и да наемат офис площ в същата сграда или район. Затова продължава да нараства делът на офис сградите, които включват споделени офиси в микса си от площи.

Предлагането на индустриални площи и складове в София продължава да бъде ограничено. Свободните логистични площи са на ниски нива. Това води до бързо усвояване както на вече изградени площи, така и на такива в строеж. Наемните нива на новопостроени първокласни складови площи в рамките на околовръстния път на София варират в диапазона 5,40-5,90 евро за кв. м. За имоти извън околовръстното шосе наемите са между 4,9 евро и 5,40 евро за кв. м. Тези нива са за площи до 10 хил. кв. м. Запазва се практиката в някои складове да има по-високи офертни цени, а в други да има отстъпки при дългосрочни договори и наемане на по-големи квадратури.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"