Рицарски фестивал отбелязва 580 години от битката при Варна

С фестивал „Рицарите в музея“ морската столица отбелязва 580 г. от битката при Варна на обединените християнски войски, водени от полския крал Владислав III Варненчик, срещу турците.

В продължение на три дни в двора на Археологическия музей посетителите ще видят турнири по борба с мечове, стрелби с лък, рицарски и плебейски игри и ще могат да участват в сечене на монети, хвърляне на безопасни ножове и други игри. Битът на рицарите в средновековен лагер и тренировките им преди битка пресъздават представители на българското сдружение за исторически възстановки „Чигот“ и полски реконструктори  от „Представителната рицарска група на Вармия и Мазурия – „Северна легенда“.

Фестивалът бе открит от кмета на Варна Благомир Коцев и посланика на Полша у нас Мачей Шимански. „Фактът, че това събитие е съвместна инициатива с посолството, показва здравата връзка, доброто взаимодействие и голямото приятелство между нашите два народа“, каза Коцев. Той подчерта, че битката при Варна е свързала завинаги двете държави в стремежа за свобода и независимост. Приветствие отправи и посланик Шимански, който разказа за трагичната гибел на полския крал Владислав III в Битката при Варна и покани посетителите да се пренесат в средновековния свят и традициите, изградили идентичността на европейските народи.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Даниела Фархи, "Труд news", Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"