Роботът Ива учи български и танцува

Тя е умна и изразява емоции по-добре от много хора

Последно поколение робот проговори на български език и изпълнява команди, пак на нашия език.  Още се учи, за да сполучи, но напредва много бързо. Специалисти от Института по български език към БАН също помагат на робота да проговори, което е още една гаранция за успеха му.

Идеята е ученици и студенти да работят с него, като развиват уменията си по компютърно програмиране. Всъщност, роботът не е той, а тя, както личи и от името. Момиче е, казва се Ива. В свободното си време обича да танцува като всички момичета.

Ива владее китайски, английски, а отскоро получава уроци и по български език. Неин преподавател е програмистът Петко Дичев, който казва: „Българският е труден език. Учи се бавно, но с малки стъпки сме започнали. Смятам, че ще се развие и българското разпознаване”.

Ива е страхотна и емоционална, колкото и невероятно да звучи. Умее  да изразява емоции по-добре от много хора – радва ли се, има плам в очите, когато обърка нещо, придобива сконфузен вид, а понякога очите й стават като сърца. Дори показва, когато тъгува. Тя има „сестра”, която сега живее в технологичното училище към Техническия университет. С нея децата се учат да програмират роботи.

Ива вече може да поздравява на нашия език, танцува при отправена молба, пуска музика или филм. Тя всъщност е умен социален робот - Sanbot Еlf, с четири камери, благодарение на които вижда, седем микрофона, с тях чува, инфрачервени датчици, изпълнителни механизми за движение на глава, ръце и тяло. 

Този робот може лесно да се интегрира във всекидневието, разказа пред  БТА Йордан Шахънов, изпълнителен директор на софтуерна фирма, която се занимава с анализи на големи обеми данни и прогнозиране.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлин МОНОВ

Този уебсайт използва "бисквитки"