Роди се звезда!

МЮНХЕН – Какво е дала Екваториална Гвинея на футбола? Разбира се, не е Иван Боладо, който игра едно полувреме за ЦСКА преди 12 години. Контузи се и си тръгна. От тази малка африканска звезда произхожда едно чудо, на което тепърва ще се възхищаваме.
От вторник вечер светът не спира да говори за Ламин Ямал. Наричат го новия Лионел Меси. Не! Той не е Меси, той си има свое име и още тази седмица може да сложи първа сянка върху величието на аржентинеца.
Съдбата вече свързва двамата гении – единият в залеза си, другият – сега изгрява. На 16 години и 362 дни Ламал вкара гол, който толкова много прилича на попаденията на Меси. Удар от далеч в сглобката и 2:1 за Испания над Франция! Ден преди да навърши 17 години Ламал ще играе финал на Евро 2024!
Няколко часа по-късно Меси също вкара победен гол и класира родината си на финал. Аржентина победи Канада с 2:0 на Копа Америка. В един ден Ямал може да вземе първия си трофей, а Меси – може би последния. Канада е 38-ият съперник, на който Меси вкара с екипа на Аржентина. Засега Ламар има четири попадения за Испания, но всичко тепърва предстои.
Равнис по академия „Ла Масия“! И двамата са намерени от прашни улици. Ямал е по-близо до „Барселона“. Роден е в Каталуния, където майка му емигрира от Екваториална Гвинея и се запознава с мароканския си приятел. Двамата създадоха африкаканското чудо.
Ямал дебютира в „Барса“ на 15 години. Меси – на 17. Още в първия си мач новият вундеркинд възхити с обстрел на Клаудио Браво, славния вратар на „Барса“, играл за „Бетис“ на датата, която все по-често ще се казва – 29 април 2023 г. 
Ямал дойде на Евро 2024 с... учебниците. И шефовете на „Барса“, и националният селекционер Луис де ла Фуенте повелиха – трябва да завърши успешно 10-и клас. Момчето не е само гений в краката, но умее да слуша. Миналата седмица премина успешно дистанционните изпити, познати от страшните времена на Ковид-19. И докато учеше, Ламин играеше впечатляващо.
Преди полуфинала френският национал Адриен Рабио се заяде с хлапето. „Добър е, но трябва да е много повече, за да ни затрудни“, рече халфът. Когато вкара победния гол в 25-ата минута, Ламал изстреля само две думи пред камерите: „Говори сега!“
Трудно някой може да извади Ямал от историята на футбола. На този 9 юли той задмина дори Краля Пеле! Бразилският идол вкара първия си гол на голям турнир на 17 години и 239 дни (Мондиал'58). На европейско първенство най-младият голмайстор досега беше швейцарецът Йохан Фонлантен (18 години и 141 дни).
И ако светът говори за Ямал, то до него с пълно право е застанал и Луис де ла Фуенте. Малцина познават скромната история треньора. В нея обаче има много нумерология. Като национален селекционер на отборите под 19 и под 21 години Де ла Фуенте стана европейски шампион. А на полуфинал все побеждаваше Франция... Сега Испания е в серия от осем поредни победи в официални мачове. Това е най-дългата серия от 2010 година, когато великият Висенте дел Боске изведе „Ла Фурия“ до световната титла.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"